Vad gör de endokrina körtlarna?

Innehållsförteckning

Vad gör de endokrina körtlarna?

Vad gör de endokrina körtlarna?

Endokrina körtlar är körtlar som producerar och utsöndrar hormoner direkt till blodet. Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen som hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vätska och salter.

Vad består körtel av?

En körtel är ett organ som producerar ämnen, sekret, som utsöndras till omgivningen. Det kan till exempel vara hormoner, som sprids i små mängder i hela organismen. Andra körtlar utsöndrar ämnen som bryter ned maten i matsmältningskanalen.

Vad heter körtlarna?

En körtel är ett organ som bildar ämnen och avger dessa ämnen till omgivningen. Till exempel bildar spottkörtlarna saliv. Vissa körtlar bildar och avger hormoner. De körtlarna kallas även endokrina organ.

Vad finns det för Hormonkörtlar?

Hormonkörtlar eller endokrina körtlar är körtlar som producerar och insöndrar hormoner. Hormonproduktionen består av endokrina celler, och aktiveras som regel i feedbacksystem med andra hormoner, medan hormoninsöndringen aktiveras genom att specialiserade receptorer fäster frisättningshormoner vid körtelns cellytor.

Var från körtel?

Lymfkörtlarna svullnar om det finns en infektion Då kan du känna körtlarna som avlånga, lätt ömmande knölar under huden. Att lymfkörtlarna svullnar beror på att de sätter igång immunförsvaret. Det kan också bli en infektion direkt i en lymfkörtel om det kommer in bakterier i körteln från ett sår på huden.

Relaterade inlägg: