Vilken hjärnhalva styr synen?

Innehållsförteckning

Vilken hjärnhalva styr synen?

Vilken hjärnhalva styr synen?

Så här fungerar hjärnan Hjärnan består av höger och vänster hjärnhalva. Den ytliga delen av hjärnan (hjärnbarken eller den grå substansen) styr de flesta av kroppens funktioner, till exempel syn, hörsel, tankeförmåga och rörelser.

Vilken hjärnhalva är mest dominant?

Alla människor har en dominant hjärnhalva – antingen styrs man främst av höger hjärnhalva eller av vänster hjärnhalva. Medan vänster hjärnhalva gör att man är mer logisk, analytisk och kritisk i sitt tänkande, så har höger hjärnhalva fokus på kreativitet, intuition och känslor.

Vad har hjärnan för uppgift?

Hjärnan är inblandad i det mesta vi gör, känner och upplever. Det är den som ger oss vår personlighet och våra känslor. Det är hjärnan som gör att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Hjärnan kontrollerar också kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Hur fungerar somatiska nervsystemet?

Det somatiska nervsystemet, består av nerver som kan styr kroppens viljestyrda muskler, till exempel att vi kan välja att röra armar och ben. Det kallas för motoriska nerver. Hit hör även nerver som förmedlar känselintryck och andra sinnesintryck, kallade sensoriska nerver.

Kan hjärnan återhämta sig?

Det är klart att hjärnan blir trött vid tuff ansträngning. Det är klart att hjärnan behöver återhämta sig med vila, avslappning och glada aktiviteter. Ändå är det långt ifrån självklart. Har du dessutom en smärtproblematik eller varit utmattad tidigare har du ett ännu större behov av återhämtning.

Kan en hjärnskada läka?

Men det finns inte någon bortre gräns för återhämtning. Forskning visar att hjärnan har potential för läkning och plasticitet även lång tid efter stroke. Vissa funktioner kan arbetas upp genom träning. Dessutom kan andra delar av hjärnan eller nervbanor överta en del av den skadade hjärnvävnadens uppgifter.

Vad är den vänstra hjärnhalvan som styr språk och tal?

  • Den vänstra hjärnhalvan är oftast den som styr språk och tal. Det kallas för att den är dominant. Den högra hjärnhalvan är oftast mer konstnärlig och skapande. Känsel och rörelser styrs av den motsatta sidans hjärnhalva, det vill säga rörelserna i höger kroppshalva styrs av vänster hjärnhalva, och tvärtom.

Vad rymmer den högra hjärnhalvan?

  • Den högra hjärnhalvan rymmer intution, kreativitet, helhetsuppfattning, känslosamhet, orienteringsförmåga, bildförmåga och musikalitet. Alla har inte sin konstnärliga hjärnhalva på högersida, för vänsterhänta är det omvänt. Höger hjärnhalva arbetar med flera saker samtidigt.

Vad styr hjärnstammen?

  • Hjärnstammen styr kroppens hormonsystem, andningen, hjärtslagen, kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och din vakenhet. Tillsammans med hypotalamus styr hjärnstammen även blodtryck och puls. Från hjärnstammen styrs också reflexer som att svälja och nysa. Lillhjärnan är viktig för balans och rörelser.

Vad ansvarar hjärnbarken för?

  • Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.

Relaterade inlägg: