Vad består den gråa substansen i hjärnan av?

Innehållsförteckning

Vad består den gråa substansen i hjärnan av?

Vad består den gråa substansen i hjärnan av?

Grå hjärnsubstans består till huvuddelen av neuronens kropp (soma) och ses som grå vävnad. Här sker större delen av informationsbehandlingen. Grå hjärnsubstans utgör en stor del av vårt nervsystem och finns i hjärnan (encephalon), dvs storhjärnan (cerebrum), lillhjärnan (cerebellum), hjärnstammen och ryggraden.

Vad gör synapserna i hjärnan?

I synapsen förs nervsignalen vidare från en cell till en annan cell. En synaps är den plats där en nervcell kontaktar en annan cell. Synapser kan finnas mellan två nervceller, mellan en nervcell och en muskelcell, eller mellan en nervcell och en körtelcell. Nervceller kan ta emot och skicka signaler.

Vad sker vart i hjärnan?

Hjärnan ingår tillsammans med ryggmärgen och nerverna i nervsystemet.

  • Hjärnans olika delar. Hjärnan ligger skyddad innanför skallens ben. ...
  • Hjärnstammen styr andning, blodtryck och puls. Hjärnstammen ligger under storhjärnan. ...
  • Lillhjärnan är viktig för balans och rörelser. ...
  • Tre hjärnhinnor omger hjärnan. ...
  • Hjärnan kan förändras.

Vad har hjärnan för konsistens?

Hjärnan har en avrundad form, som en valnötskärna, med stor veckad yta. Den väger knappt 1,5 kg. Konsistensen är gelatinös. Den kräver mycket energi, när vi vilar går cirka 20 procent av blodflödet till hjärnan.

Vilken funktion har Nackloben?

Occipitalloben, nackloben eller lobus occipitalis är den del av hjärnan som är hem för synbarken och är därav den del av hjärnan som främst hanterar visuella intryck och processer genom att hjälpa till att bearbeta information från ögat så att vi kan förstå vad vi ser.

Vad har amygdala för funktion?

Om amygdala upptäcker något som den tolkar som en fara (verklig eller inbillad), sätts hjärnans alarmsystem igång, och adrenalin och kortisol (stresshormon) skickas ut i kroppen för att göra oss alerta och stridsberedda så att vi kan fly faran – eller angripa den.

Relaterade inlägg: