Varför förekommer diarieföring?

Innehållsförteckning

Varför förekommer diarieföring?

Varför förekommer diarieföring?

Om allmänheten ska kunna använda sig av handlingsoffentligheten fullt ut, måste den kunna få överblick över de handlingar som finns hos våra myndigheter. Därför har myndigheterna en skyldighet att upprätta register över sina allmänna handlingar.

Vad ska diarieföras myndighet?

Huvudregeln är att handlingar som upprättas, kommer in till myndigheten eller skickas från myndigheten ska diarieföras. En allmän handling som uppenbart är av ringa betydelse för myndighetens verksamhet behöver inte diarieföras. Detta gäller t ex reklam, pressklipp, cirkulär och handlingar för kännedom.

Vad ska diarieföras kommunala bolag?

Det finns inget krav på att kommunala bolag ska diarieföra de allmänna handlingarna som är offentliga, så länge de förvaras i ordnat skick. Men däremot finns det lagkrav på att de sekretessbelagda allmänna handlingarna ska diarieföras (OSL 5 kap 1§).

Vad ska diarieföras i ett ärende?

Huvudregeln är att alla handlingar som kommer in till eller skickas ut från Lunds universitet ska diarieföras oavsett om de är upprättade digitalt eller på papper. Alla handlingar som är upprättade på universitetet (beslut i olika former, rapporter, policys, planer et cetera) ska alltid diarieföras.

Varför är det viktigt att registratorn diarieför handlingar?

Syftet med diarieföring är bl. a. att garantera allmänheten rätten att ta del av allmänna handlingar. Diarieföringen innebär att dokumenten i ett ärende hålls ihop och tilldelas ett gemensamt löpnummer.

När ska handling registreras?

Allmänna handlingar ska registreras ”så snart de har kommit in till eller upprättats hos en myndighet”. Det brukar tolkas som att handlingarna ska registreras samma dag eller dagen efter de blivit allmänna.

När anses en handling arkiverad?

Allmänna handlingar som inte tillhör ett ärende ska arkiveras så snart de har justerats av myndigheten eller på annat sätt färdigställts. I fråga om diarier och journaler samt register och förteckningar som förs fortlöpande skall varje införd anteckning anses arkiverad i och med att den har gjorts.

Relaterade inlägg: