Vad får man för frågor som referens?

Innehållsförteckning

Vad får man för frågor som referens?

Vad får man för frågor som referens?

Du bör också ställa frågor om hur personen är att samarbeta med, svagheter och styrkor och om personen har skött sina arbetstider. Slutligen bör varje referensfrågan: Om det var du som skulle anställa, skulle du anställa personen och för vilken position?”

Hur många tar man referens på?

Två eller tre namn brukar vara lagom. Anpassa valet av personer efter jobbet du söker. Du kan också använda till exempel lärare, handledare eller föreningskontakter som referenser. Men använd aldrig dina vänner och anhöriga, det uppfattas som oseriöst.

När kollas referenser?

Vid arbetsintervjun har rekryteraren fått en bild av hur du är som person, din erfarenhet och kompetens och vill därefter ringa referenserna för att se att bilden hen fått av dig stämmer samt få möjlighet att ställa kompletterande frågor.

Vem ska man ha som referens?

Glöm inte bort att en referens nödvändigtvis inte behöver vara chef. Det går också bra att uppge en kollega, kund eller uppdragsgivare du jobbat nära. En fördel med att ha flera referenser är att de kan tillföra olika perspektiv.

Måste man ha referenser?

Måste referenserna skrivas i CV:et? Hanna berättar att det inte finns några regler som är huggna i sten när det kommer till referenser. Det är helt enkelt en smakfråga för både kandidaten som skriver CV:et och för rekryteraren som läser det. Det är helt okej att skriva ”referenser lämnas på begäran” i sitt CV.

Relaterade inlägg: