Vad händer om du dricker alkohol?

Innehållsförteckning

Vad händer om du dricker alkohol?

Vad händer om du dricker alkohol?

Tarmslemhinnan är ytterst känslig för alkohol, och skador kan ses i både magsäck och tunntarm efter enstaka alkoholintag. Slemhinneskador och svullnad orsakad av alkohol leder till störd uppsugningsförmåga. Många får lös mage eller diarré dagen efter att de har druckit.

Kan man dö av alkohol?

Men alkoholförgiftning kan också få väldigt allvarliga konsekvenser. Vad är då en livshotande dos av alkohol? För en person som inte är så van att dricka är den dödliga dosen ungefär 1,25 flaskor sprit, fyra flaskor vin eller 14 starköl. Förutsatt att mängden dricks snabbt, antagligen på mindre än 30 minuter.

Hur påverkas tarmen av alkohol?

Alkohol påverkar också blodflödet i tarmarna: det ökar i mukosan men inte i underliggande lager, vilket medför en mikrovaskulär stas och ett lätt ödem i tarmarna. Slemhinneskadan och ödemet leder till störd resorption och ofta en lätt diarré.

Hur många dör på grund av alkohol?

Under 2019 avled 1 938 invånare 15 år och äldre i diagnoser som i samtliga fall orsakas av alkohol och ingår i Socialstyrelsens alkoholindex. Det motsvarar 23 dödsfall per 100 000 invånare. Dödligheten var tre gånger högre bland män än bland kvinnor.

Hur många promille alkohol är farligt?

De flesta människor utan alkoholproblem har svårt för att dricka sig till nivåer över 2 promille etanol i blodet. Livshotande förgiftning anses vanligen föreligga vid en alkoholhalt över 4,5 promille hos kvinnor och över 5 promille hos män men även lägre koncentrationer kan vara livshotande och har medfört dödsfall.

Kan man få diarré av alkohol?

Alkohol försämrar immunförsvaret som får svårt att bekämpa bakterier och virus vilket gör dig mer mottaglig för långvariga förkylningar, lunginflammation och tuberkulos. Många får också dålig mage av alkohol. En hög alkoholkonsumtion ökar nämligen risken för både magkatarr, diarré och sura uppstötningar.

Relaterade inlägg: