Hur får man bort fläckar från vit matta?

Innehållsförteckning

Hur får man bort fläckar från vit matta?

Hur får man bort fläckar från vit matta?

Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Sot: Dammsug försiktigt upp sotet och undvik att dra munstycket över mattan.

Hur får man bort fläckar från Viskosmatta?

SÅ: Eftersom mattan alltså reagerar dåligt vid kontakt med vatten – försök inte rengöra fläckar med vatten. Har man fått en fläck på mattan rekommenderas skumtvätt eller att lämnas in på tvätteri.

Hur får man bort fläckar på ullmatta?

Tvätt av handvävd ullmatta En våt fläck, från till exempel dryck, sugs upp med hushållspapper. Alternativt kan något fuktigt försiktigt skopas upp med en liten sked. Om fläcken har hunnit absorberas i mattan använder du i nästa steg en ren och ofärgad trasa eller svamp samt ljummet vatten. Fukta fläcken och sug upp.

Hur får man bort matolja från matta?

Fukta en vit trasa med lämpligt fläckborttagningsmedel. Badda fläcken och sug upp. Arbeta utifrån och in. Var försiktig så att du inte arbetar ner fläcken i mattan.

Hur får man bort fläckar på en matta?

Ta bort fläckar på mattan

  1. Agera så fort som möjligt.
  2. Använd en tygbit eller trasa för att suga upp vätskan. Gnugga inte!
  3. Använd så lite rengöringsmedel som möjligt. ...
  4. När fläcken är borta torkar du rent med en torr handduk eller en hårtork på låg värme.

Kan man ta bort fläckar med bikarbonat?

Bikarbonat; För fläckar som är extra svåra t. ... Ta lite bikarbonat och blanda med några droppar vatten till en lös pasta, gnugga in pastan på fläcken. Vänta en stund tvätta som vanligt. Ättika; Kan man använda för tvätt med dålig lukt.

Kan man Kemtvätta en Viskosmatta?

Skötselråd Tencel/viskosmattor. Mattan rekommenderas att lämnas in till fackman för impregnering innan användning. Mattor av viskos/Tencel kan ej vattentvättas och/ eller kemtvättas. Viskos/ Tencel-mattor är känsliga mot all typ av väta, därför lämnar spill lämnar fläckar.

Kan man impregnera mattor?

Har du en ljus inredning eller kanske en ny textil inredning som är utsatt och riskerar att bli fläckig eller smutsig på kort tid så är det en ide att impregnera mattan eller möbeln med ett textilskydd. Att impregnera gör att du lättare kan torka upp tex mat eller dryck som hamnat på mattan eller stolen.

Kan man Kemtvätta en ullmatta?

Kemtvätt förstör mattan! Knutna mattor bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för plan vattentvätt. En matta behöver bara tvättas vartannat år, men det hindrar inte mattan från att få fläckar emellan tvättar. Som med alla fläckar så är det bäst att behandla dem direkt.

Hur får man bort färg från heltäckningsmatta?

Ha tålamod och försök att ta bort så mycket som du kan med något som en smörkniv eller ett rakblad. Spraya en citrus-baserad rengörare, vänta några minuter och torka rent mattan. Ta bort återstående lös färg med pincett eller med din hand. Rengör med ett neutralt rengöringsmedel, skölj med vatten och torka den torr.

Relaterade inlägg: