Hur ser arbetsmarknaden ut för lastbilschaufförer?

Innehållsförteckning

Hur ser arbetsmarknaden ut för lastbilschaufförer?

Hur ser arbetsmarknaden ut för lastbilschaufförer?

– Det blir fler jobb för lastbilschaufförer trots konkurrensen från utländska åkerier och förare, säger Annelie Almérus som är analytiker på Arbetsförmedlingen. Hon har flera förklaringar till den goda arbetsmarknaden för dem som kör tunga fordon: – En orsak är kravet på yrkeskompetensbevis.

Hur är det att jobba som lastbilschaufför?

En lastbilschaufför eller en lastbilsförare transporterar allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. ... Yrket som lastbilsförare är ett självständigt yrke som kräver att man är duktig på att planera och organisera sina uppgifter.

Vad gör en grusbil?

Lastbilschaufför eller lastbilsförare transporterar allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Lastbilsförare är ett självständigt yrke som kräver att du är bra på att planera och organisera sina uppgifter. ... Lastbilsförare spenderar en stor del av sin arbetstid bakom ratten.

Vad tjänar en yrkesförare?

29 500 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad tjänar en lastbilschaufför som jobbar natt?

Enligt SCB:s lönestatistik från 2019 är den genomsnittliga lönen för yrkesgruppen “Lastbilsförare m. fl.” 29 300 kronor i månaden före skatt. Kvinnor tjänar i genomsnitt 28 400 kr i månaden medan män tjänar 29 400 kr i genomsnitt.

Vilket fackförbund tillhör lastbilschaufför?

Fackförbund: Transportarbetarförbundet och Kommunalarbetarförbundet. Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Hur lång utbildning lastbilschaufför?

Utbildningen ska avslutas med ett godkänt skriftligt prov. Grundutbildningen är 280 timmar eller en förkortad grundutbildning 140 timmar beroende på förarens ålder. Grundutbildningen ska omfatta minst 20 timmars körträning. Den förkortade grundutbildningen ska omfatta minst 10 timmars körträning.

Är det svårt att få jobb som lastbilschaufför?

Studier från många länder visar att transportföretag har svårt att hitta duktiga lastbilschaufförer att anställa. Men vad är orsaken till denna brist på förare? Naturligtvis finns det inte bara ett svar på det och dessutom skiljer sig detta från land till land och från region till region.

Vad räknas som yrkeschaufför?

Yrkesförare är exempelvis den som kör taxi, lastbil eller buss. Yrkestrafiken omfattas av ett stort antal regelverk, regler som ser olika ut för olika grupper av yrkesförare.

Relaterade inlägg: