Vad är syftet med ett skyddsombud?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med ett skyddsombud?

Vad är syftet med ett skyddsombud?

Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud) är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor, men har inget eget ansvar för arbetsmiljön. Psykiska och sociala frågor, till exempel stress, utbrändhet och belast ningsbesvär, hör också till skyddsombudets uppgiftsområden.

Vilka ska ingå i en Skyddskommitte?

Vid ett arbetsställe, där minst femtio arbetstagare regelbundet sysselsätts, ska det finnas en skyddskommitté, sammansatt av företrädare för arbetsgivaren och arbetstagarna. En skyddskommitté ska tillsättas även vid arbetsställen med mindre antal arbetstagare, om det begärs av arbetstagarna.

Vad gör ett skyddsombud Handels?

Om du får problem med arbetsmiljön kan skyddsombudet hjälpa dig. Om du inte har ett skyddsombud på din arbetsplats kan Handels regionala skyddsombud hjälpa till. Skyddsombudet kan tala för dig och dina arbetskamrater när det gäller den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön, eller om du skadat dig.

Vad är huvud Skyddskommittens roll?

I skyddskommittén samråder företrädare för arbetsgivaren och företrädare för arbetstagarna. Arbetstagarna företräds i första hand av fackliga skyddsombud/huvudskyddsombud. Både arbetsgivarens och arbetstagarnas företrädare kan lyfta nya frågor till behandling i skyddskommittén.

Relaterade inlägg: