Är det farligt med Vaxpropp?

Innehållsförteckning

Är det farligt med Vaxpropp?

Är det farligt med Vaxpropp?

Problem med vaxpropp är en vanlig orsak till att söka vård, förekomsten uppskattas till mellan 2 och 6 % av befolkningen. Vaxproppar i hörselgången förorsakar stora problem för patienterna med bland annat hörselnedsättning men också smärtor och lock-, eller tryckkänsla i hörselgången.

Hur behandlar man Vaxpropp?

En studie visar att vaxproppar effektivt kan lösas upp av att man installerar lite vatten i örat, därefter fetvadd och låter patienten vänta i 15 minuter och sedan spolar örat. Metoden anses vara lika effektiv som att förbehandla med olja eller vaxproppslösande medel i tre dagar och därefter spola [6].

Kan Vaxpropp leda till öroninflammation?

Om du hör sämre än vanligt och/eller har en känsla av lock för örat, kan det bero på en vaxpropp. En vaxpropp kan också orsaka en hudinfektion i hörselgången som gör att det kliar och gör ont i örat.

Är det farligt med lock för örat?

Du bör söka vård på en vårdcentral om du inte vet säkert vad det är som ger dig lock för örat. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Är det bra att spola öronen?

Spolning av öronen är en bra metod för att ta bort mjuka vaxproppar. Det är dock viktigt att försäkra sig om att det ej finns kontraindikation mot spolning. Vaxproppen bör då sugas eller plockas bort av läkare.

När ska man inte använda Revaxör?

Om du har opererats i örat eller har hål på trumhinnan ska du inte använda vaxlösande medel eller spola örat. Revaxör öronvaxlösande medel kan användas på barn på läkeres rekommendation. Om du använder hörapparat, sätt den på plats först efter öronsköljningen och när vattnet har runnit ut ur örat och örat känns torrt.

Relaterade inlägg: