Vad är en Diffusionsspärr?

Innehållsförteckning

Vad är en Diffusionsspärr?

Vad är en Diffusionsspärr?

För att förhindra diffusion ( skillnaden i ånghalt mellan inne och ute ) placeras normalt en så kallad diffusionsspärr i form av en plastfolie på insidan (varma sidan ) av klimatskärmen, där ånghalten vanligen är som högst. På så sätt hindras vattenångan att diffundera ut genom klimatskärmen.

Hur sätta Diffusionsspärr?

En ångspärr ska ALLTID sitta på den varma sidan av isoleringen, alltså närmast in mot husets insida. ALDRIG på isoleringens yttersida! Ångspärren kan dock placeres 1/3 in i isoleringen.

Vad menas med Diffusionsöppet?

Med diffusionsöppen lösning menar jag att man inte sätter in något vattentätt eller ångtätt skikt i väggen. Dvs att man väljer färg som släpper igenom vattenånga, att man inte smetar på kallasfalt på yttermuren etc.

Hur fungerar en Ångbroms?

Ångbromsen möjliggör en sk dubbelriktad ångtransport. Ett visst ångflöde säkerställs permanent utåt i konstruktionen, men även inåt. Detta ökar förmågan av uttorkning samtidigt som risken för skadlig kondens och ansamling av fukt minskar.

Är ångspärr och fuktspärr samma sak?

Medans en ångspärr är avsedd som fuktskydd i väggar, golv och tak, är en fuktspärr alltså avsedd för golv. Fuktspärren är både tjockare och robustare än ångspärren. ... En ångbroms släpper igenom den varma luften och motverkar därmed kondens i husets väggar och tak.

När används Ångbroms?

Ångbromsen kan användas i de flesta typer av konstruktioner och vid snedtaks-konstruktioner kan exempelvis luftspalt mellan isolering och råspont slopas. Egenskaperna lämpar sig extra bra till exempelvis fritidshus/ säsongsboende där uppvärmningen sker periodvis.

Relaterade inlägg: