Vad gör en Drönaroperatör?

Innehållsförteckning

Vad gör en Drönaroperatör?

Vad gör en Drönaroperatör?

Vid all flygning med drönare måste det finnas en ansvarig operatör, en så kallad drönaroperatör. Operatören ansvarar för att flygningen genomförs på ett säkert sätt och att fjärrpiloten som utför flygningen har rätt kompetens.

Hur tar man drönare körkort?

Ett godkänt prov resulterar i ett drönarkort som gäller i fem år. Provet tar cirka 40 minuter att genomföra och vid godkänt resultat tilldelas man drönarkortet direkt. Provet för drönarkortet kostar 130 kronor. Alla drönare måste registreras på en operatör med ett så kallat operatörs-ID.

Vad är Situationsmedvetenhet SA )?

Inom luftfarten brukar man prata om situationsmedvetenhet (situational awareness, SA). Det är ett begrepp som innebär att man som pilot, i ditt fall fjärrpilot, ska ha kontroll över hela situationen – flygningen, luftfartyget, omgivningen, flygområdet och vidare.

Hur blir man Drönaroperatör?

Bli det du läser. Gå en YH-utbildning till Kommersiell drönaroperatör på Folkuniversitetet i Ljungbyhed. Arbetslivet behöver dig!

När krävs Drönarkort?

FAKTA För drönare upp till 25 kilo krävs drönarkort och registrering av operatör. Om grundreglerna följs omfattas dessa drönare av den öppna kategorin. Andra tillstånd kan dock krävas, som från Lantmäteriet för spridningstillstånd av bild och film eller från närmsta flygplats för flygning inom kontrollzon.

Vilka behöver Drönarkort?

Under de första månaderna med nya regler har 16 840 tagit drönarkort i Sverige. Reglerna innebär att alla som flyger med drönare ska genomgå den utbildning som krävs och ta ett drönarkort. Dessutom måste varje drönare vara registrerad på en operatör.

Relaterade inlägg: