Vad gör Fördelardosan?

Innehållsförteckning

Vad gör Fördelardosan?

Vad gör Fördelardosan?

En fördelardosa används för att dirigera ström till alla tändstift i en flercylindrig bensinmotor. ... I en bensinmotor med flera cylindrar och flera tändstift måste strömmen dirigeras till rätt tändstift för att alla cylindrar i motorn ska kunna arbeta. Detta löser man med en fördelardosa. I denna sitter en rotor.

Vad är Fördelarlock?

Rotor fördelarlock (fördelararm) defekt? » Identifiera felet Laga Monteringstips. En fördelardosa används för att dirigera ström till alla tändstift i en flercylindrig bensinmotor. För att en encylindrig bensinmotor skall kunna gå antänds bränsle/luftblandningen av en gnista från ett tändstift.

Vad gör en tändspole?

Tändspole är en komponent i bland annat Ottomotorers tändsystem, som under ett kort ögonblick kan generera en så hög spänning, att ett tändstift ger en gnista, vilken antänder bränslet i förbränningsrummet.

Vad är Tändsystemets uppgift?

Tändsystemets funktion är att initiera förbränningen av bränslegasen i en ottomotors cylinder vid en sådan tidpunkt i motorns taktcykel (tvåtaktsmotor eller fyrtaktsmotor) att hög verkningsgrad och låga avgasemissioner erhålles.

Hur fungerar ett tändsystem med brytare?

Ett tändsystem med brytarkontakter fungerar i princip på följande vis: Man slår på tändningen vilket leder till att ström passerar genom tändspolens primärlindning. På andra sidan av tändspolen sitter brytarkontakterna vilka påverkas av en kamnock som öppnar och stänger dessa synkront med vevaxelns rotation.

Hur fungerar ett Brytarlöst tändsystem?

I korthet går det till så här: nere vid motorn sitter en givare som ersätter de gamla brytarna. Givaren är vanligtvis induktiv (känner av magnetfält) eller optisk (en ljusstråle som bryts). Sedan har man någon form av förstärkare (tändmodul, CDI-box etc) som ansluts till tändspolen.

Var sitter Fördelarlocket?

Fördelarlocket är en förbrukningsvara Fördelarlocket tillverkas med högt isolerat plast. Den ligger nära motorn. De höga temperaturerna, de konstanta vibrationerna och påverkan från olja eller bensinen påverkar fördelarlockets material med tid och användning.

Hur fungerar en rotor?

En likströmsmotor består av en rotor och en stator med respektive komponenter. Rotorn roterar i ett magnetfält som alstrats från en likströmsmatad magnetlindning i statorkärnans poler. Den så kallade polplattan har till uppgift att bredda ut det magnetiska flödet över rotorytan.

Hur vet man om tändspolen är dålig?

Om tändspolen är felaktig betyder det ofta att tändstiftet inte får den kraft som krävs för att skapa den gnista som behövs för att starta ditt fordon. Och om de kan göra en gnista kommer den att vara svag och du kan behöva vrida nyckeln flera gånger för att få bilen igång.

Hur mycket kostar en tändspole?

Billiga tändspolar En ny tändspole kostar runt 25 EUR. Högkvalitativa tändspolar från märkestillverkare såsom BOSCH eller MAGNETI MARELLI kostar mellan 35-50 EUR. Kombinera detta med nya tändstift och tändkablar så kommer bilen att starta och gå stabilt en lång tid framöver.

Relaterade inlägg: