Vad innebär en förvaltning?

Innehållsförteckning

Vad innebär en förvaltning?

Vad innebär en förvaltning?

Enligt databas Nationalencyclopedin (NE) betyder förvaltning "att sköta eller administrera något för någon annans räkning. Speciellt används termen för att beteckna den organisation, offentlig förvaltning, som har till uppgift att bereda och verkställa de politiska besluten."

Vad är förvaltningen för något och hur fungerar denna?

Den offentliga förvaltningen avspeglar de institutionella grunderna för hur ett land styrs1. Den offentliga förvaltningen tillgodoser olika behov i samhället och dess funktion bygger på organisatoriska strukturer, processer, roller, relationer, politiska åtgärder och program.

Vad är förvaltningsorganisation?

Förvaltningsorganisationen (tjänstemannaorganisationen) består av en sammanhållen förvaltning med två verksamhetsdrivande enheter och fyra stabsfunktioner: Lärande och stöd. Vård och omsorg.

Vad innebär det att sitta i en nämnd?

Nämnder kan fatta egna beslut i kommunala angelägenheter inom sitt kompetensområde eller kan förbereda beslut för kommunfullmäktige. Beslut som fattats av en nämnd kan överklagas enligt bestämmelserna i de lagar som gäller för nämnden, till exempel kommunallagen, förvaltningslagen eller speciallagar.

Vilka sitter i en nämnd?

I nämnderna sitter förtroendevalda politiker som är utsedda av kommunfullmäktige. Varje nämnd har en förvaltning med anställda medarbetare. De utför det arbete nämnderna beslutat om.

Relaterade inlägg: