Hur blir man företagsläkare?

Innehållsförteckning

Hur blir man företagsläkare?

Hur blir man företagsläkare?

För att kunna söka utbildningen krävs att man redan har en klinisk specialistutbildning. Företagsläkarutbildningen utgjordes tidigare av en kortare tilläggsutbildning alternativt fem års utbildning i basspecialiteten Arbets- och miljömedicin.

Vilken roll har FHV i arbetsanpassning?

Arbetsanpassning innebär att din arbetssituation anpassas efter dina förutsättningar för arbetsuppgifterna. Det kan bland annat behövas om du har en funktionsnedsättning eller om du inte kan arbeta på samma sätt som tidigare på grund av en belastningsskada, psykisk ohälsa eller graviditet.

Kan företagshälsovården sjukskriva?

Av rapporten får man bilden att företagsläkare arbetar med individer, grupper och organisationer. ... Det finns inget som säger att företagsläkare är bäst lämpade att arbeta med sjukskrivning och rehabilitering, som i dag ofta handlar om psykisk ohälsa och olika smärttillstånd.

Hur blir man specialist inom företagshälsovård?

AV:s föreskrift om medicinska kontroller kräver minst två års heltidstjänstgöring under handledning inom företagshälsovård eller motsvarande, på arbets- och miljömedicinsk klinik eller inom Försvarsmakten, vilket samtidigt innebär en nedre tidsgräns för utbildningen.

Vad gör Previa?

Utbilda inom hälso- och arbetsmiljöområdet. Göra kartläggningar och riskbedömningar. Föreslå och genomföra insatser på arbetsplatsen som underlättar arbetet med att skapa en god arbetsmiljö som främjar hälsa och förebygger ohälsa.

Vad har företagshälsovården för ansvar?

Vad är företagshälsovård? De olika yrkesgrupperna inom företagshälsovården bidrar genom sitt arbete till att upptäcka, förebygga och minimera arbetsmiljörisker. Deras insatser ingår som en viktig del i företagets/organisationens arbete med arbetsanpassning och rehabilitering.

Vilka skyldigheter arbetsuppgifter har arbetsledare skyddsombud anställda samt företagshälsovården gällande arbetsmiljöarbetet?

Arbetsgivaren är alltid skyldig att se till att arbetet kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall. Personalen ska inte bara veta vilka risker som kan finnas utan också kunna undvika riskerna. Arbetsgivaren har alltid ansvaret men kan fördela uppgifter i arbetsmiljöarbetet.

Vilken uppgift har företagshälsovården?

Företagshälsovården är ett hälsovårdssystem för den arbetande befolkningen och har som sin centrala uppgift att främja arbetstagarnas arbetarskydd, hälsa och arbetsförmåga.

Relaterade inlägg: