Vad är syftet med gatukonst?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med gatukonst?

Vad är syftet med gatukonst?

Syftet med gatukonst varierar. Dels rör det sig om ett rent konstnärligt uttryck. Det finns också i gatukonsten ofta en vilja till att omforma staden till ett mer personligt eller socialt rum.

Varför gör man graffiti?

Graffiti, eller spraykonst som det också kallas (engelska spraycan art) är en konststil som utvecklades av ungdomar i USA i början av 1970- talet. Det är en text eller bild som målas, ofta olovligen, på offentliga platser eller annans egendom för att uttrycka känslor och åsikter.

Vad kommer graffiti från?

I början av 1970-talet började ungdomar i USA måla på väggar med sprayfärg. De ville ta plats, visa att de fanns. Graffitin gav uttryckt för vad de tyckte och kände. Nu är graffiti en uttrycksform som många över hela världen sysslar med och anses idag som en egen konstform.

Hur påverkar gatukonst samhället?

Genom att använda Frantz Fanons teori om kulturell och nationell frigörelse kan vi förstå hur gatukonst kan användas som ett vapen mot en nationell förtryckare. ... Uppsatsens slutsats är att gatukonst fungerar som ett vapen mot en förtryckare och som ett medel för folket.

Kan det finnas andra skäl till att vissa typer av gatukonst gjort av privatpersoner i det offentliga betraktas som mer acceptabel?

”Att hävda sin rätt till plats” är ett återkommande argument för utövandet av olovlig konst i det offentliga stadsrummet. Det offentliga rummet som ett demokratins centrum anses av vissa hotad av till exempel reklamen och de kommersiella intressena, och gatukonsten har blivit ett medel att demonstrera sitt missnöje.

Varför måla graffiti?

Attraktionen med graffiti är både att få uttrycka sig konstnärligt och få utlopp för sina känslor men också spänningen. Kim tycker att stigmatiseringen av konstformen sänder konstiga signaler. I Södervik i Helsingfors finns ett av de områden i staden där det är tillåtet att måla på väggar och staket.

Relaterade inlägg: