Vad gör ett finansborgarråd?

Innehållsförteckning

Vad gör ett finansborgarråd?

Vad gör ett finansborgarråd?

Tillsammans bildar borgarråden borgarrådsberedningen, vilken förbereder ärenden för kommunstyrelsen. Därtill utser oppositionen fem oppositionsborgarråd. ... Finansborgarrådet har sedan Stockholms författningsreform 1940 en särställning bland borgarråden, och är sedan 1994 även ordförande i kommunstyrelsen.

Vad gör socialborgarråd?

De förbereder ärenden för kommunstyrelsen. Titeln borgarråd i Stockholm kan jämföras med titeln kommunalråd i andra svenska kommuner. Finansborgarrådet har en särskild ställning bland borgarråden som ordförande både i borgarrådsberedningen och i kommunstyrelsen.

Vem är kommunalråd i Stockholm?

Stockholms kommunstyrelse består av 13 personer från både majoritet och opposition. Det finns också 13 valda ersättare. Ordförande är finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Första vice ordförande är Karin Wanngård (S) och andra vice ordförande är Jan Jönsson (L).

Vilka styr i Stockholm?

Stadens centrala politiska ledning finns i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och borgarrådsberedning. Borgarrådsberedningen består av borgarråden och fungerar som ett slags arbetsutskott för kommunstyrelsen. Finansborgarrådet är sedan 1994 även ordförande i kommunstyrelsen och brukar ses som kommunens politiska ledare.

Hur många kommunalråd finns det i Sverige?

Kommunalråd och förtroendevalda Kommunalråden ansvarar för olika områden och är ofta ordförande i någon av kommunens nämnder. Det är kommunfullmäktige som utser kommunalråden. Det finns 11 kommunalråd varav 5 i opposition.

Vilket parti styr i Sundbyberg?

I Sundbyberg har Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet bildat politisk ledning.

Får kommunfullmäktige lön?

Grundarvode är ersättning för inläsning av handlingar och andra förberedelser, gruppmöten, underhandskontakter samt övriga kontakter som sker till följd av det politiska uppdraget. Arvodet utbetalas med 9.725 kr/år till ledamot och ersättare i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och annan nämnd.

Hur många kommunalråd finns i varje kommun?

Ett kommunalråd är en politiker som jobbar hel- eller deltid med sina uppdrag i kommunen. Kommunalråden ansvarar för olika områden och är ofta ordförande i någon av kommunens nämnder. Det är kommunfullmäktige som utser kommunalråden. Det finns 11 kommunalråd varav 5 i opposition.

Hur många ledamöter har kommunstyrelsen?

I Sverige är det vanligt att kommunstyrelsen har 9, 11, 13 eller 15 ledamöter. Sveriges tre största kommuner – Stockholm, Göteborg och Malmö – har 13 politiker i sina respektive kommunstyrelser. Sveriges minsta kommun Bjurholm har 9. Kommunstyrelsens sammanträde leds av en ordförande.

Relaterade inlägg: