När socialtjänsten gör fel?

Innehållsförteckning

När socialtjänsten gör fel?

När socialtjänsten gör fel?

Det enklaste alternativet om du tycker att socialtjänsten gjort fel är att anmäla dem hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO ska granska socialtjänstens arbete för att se till så att allt går rätt till. Håller IVO med dig om att socialtjänsten gjort fel kan de även hjälpa dig med en eventuell stämning.

Vad är det för fel på socialtjänsten?

Socialtjänsten ska vara skyddsnätet när barn utsätts för våld. Ändå har minst 150 barn farit illa de senaste tre åren, för att socialtjänsterna har gjort fel. ... Barnen har till exempel blivit vanvårdade, utsatta för fysisk eller psykisk misshandel eller råkat ut för övergrepp.

Får socialtjänsten begära ut journal?

Den enskilde själv har rätt att få ut information som finns om hen i socialtjänstens dokumentation. Detta gäller även dokumentation hos enskilda utförare. I undantagsfall kan sekretess gälla för uppgifter som någon annan har lämnat till socialtjänsten, till exempel en orosanmälan.

Kan man anmäla socialförvaltningen?

Om du ska anmäla brister eller missförhållanden eller lämna synpunkter om verksamheter kan du göra det via vår e-tjänst. Du kan även göra en anmälan via pappersblankett. Skicka blanketten till den regionala tillsynsavdelning hos IVO som ansvarar för det län där händelsen inträffat.

Kan man polisanmäla socialtjänsten?

Socialtjänsten är inte en fysisk person, utan en juridisk person, och kan således inte dömas för de brott du nämner. Du kan däremot polisanmäla en enskild tjänsteperson för de brott som du nämner. Den enskilda tjänstepersonen är en fysisk person. Myndigheter är dock inte fria att göra precis vad de vill.

Vad kan socialtjänstens klienter göra om de inte är nöjda med ett beslut?

Om du inte är nöjd med det beslut som kommunen har fattat om insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kan du överklaga vissa beslut till domstol. Du kan bara överklaga beslut som rör dig själv.

När får socialtjänsten bryta sekretessen?

Sekretessen inom både socialtjänst och hälso- och sjukvården hindrar inte att en uppgift lämnas till en åklagarmyndighet eller polismyndighet när det gäller misstanke om vissa begångna brott i övrigt, till exempel brott mot vuxna personer. ... Vid försök till brott gäller fängelse i minst två år.

Vad ska en journal innehålla inom socialtjänsten?

Journalen ska innehålla kronologiska anteckningar som ska ge läsaren en bild av vad som hänt och vad som planeras i ärendet, genomförandet eller uppföljningen av en insats. Det är åtgärder, faktiska omständigheter och händelser av betydelse som ska antecknas.

Relaterade inlägg: