Vad en arkeolog gör?

Innehållsförteckning

Vad en arkeolog gör?

Vad en arkeolog gör?

De flesta arkeologer arbetar på ett eller annat sätt med utgrävningar, inventering av kulturmiljöer eller myndighetshandläggning. Fältarkeologer planerar och utför arkeologiska utredningar och undersökningar, kartlägger och dokumenterar fornlämningar och kulturlandskap.

Vad betyder att en arkeolog gräver?

En utgrävning handlar mycket om att tidsmässigt sortera alla synliga ”händelser” i form av eldstäder, avfallsgropar, jordlager m.m. och tolka hur dessa hänger ihop för att förstå vad som hänt på platsen under olika tider.

Vad studerar arkeologer?

Arkeologi studerar materiella lämningar efter förhistoriska människor för att förstå deras världsbild och hur deras samhällen fungerade. Arkeologi, läran om det förflutna, handlar om hur människors livsvillkor förändrats under årtusenden. ... Arkeologins roll i dagens samhälle är också en viktig del av utbildningen.

Vad är det för skillnad på en arkeolog och en historiker?

Dagens arkeologi handlar mer om att spåra hur vanligt folk levde för länge sedan. Dessa utgrävningar och fynd är till ovärderlig hjälp för historiker i deras försök att fastställa människans historia.

Vad betyder ordet utgrävning?

Utgrävning är en teknik inom arkeologi, paleontologi, rättsantropologi och geologi som syftar till att systematiskt frilägga, gå igenom och katalogföra lämningar från forna tider.

Vad krävs för att bli historiker?

För att bli Historiker krävs vanligtvis en universitetsexamen inom området. Det finns en stor mängd olika områden att specialisera sig inom, exempelvis ekonomisk eller svensk historia. För att forska inom historia krävs en avklarad kandidatexamen samt masterexamen om minst 120 hp.

Relaterade inlägg: