Vad krävs för att bli silversmed?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att bli silversmed?

Vad krävs för att bli silversmed?

Som guld- och silversmed kan man avlägga gesällprov och mästarprov hos Guldsmedsmästarnas Riksförbund. Då måste du arbetat som lärling i fyra år eller ha ett praktikår sedan du avslutat gymnasieutbildningen. Efter sex år i yrket och med kraven uppfyllda för mästarbrev kan du avlägga mästarprov och bli guldsmedsmästare.

Vad gör en guldsmed?

Guldsmeden arbetar framför allt med nyproduktion och reparation av smycken. Guldsmeden tillverkar smycken som: vigselringar, örhängen, hängsmycken och mindre accessoarer för hand från grunden i plåt, plans, tråd i metall som silver, guld, platina. Också andra metaller kan förekomma.

Hur är det att jobba som guldsmed?

En stor del av jobbet som guldsmed är att laga eller göra om gamla smycken. Ibland ritar och tillverkar du egna modeller eller samarbetar med kunden om hur smycket ska se ut. Detta arbete kräver konstnärlig förmåga och bra idéer. Du arbetar både för hand med olika verktyg och med maskiner.

Hur blir man Smyckessmed?

Smed är ett begrepp som täcker flera yrken. En smed kan arbeta med rent konsthantverk....Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

  1. Gymnasieutbildning. För arbete med smide inom industrin finns utbildning inom det industritekniska programmet på gymnasiet. ...
  2. Företagsförlagd utbildning. ...
  3. Eftergymnasial utbildning.

Hur blir man smyckesdesigner?

Vill du arbeta med smycken och corpusobjekt i metall? På utbildningen Silversmide och Smyckesdesign får du utbildning i konst- och designprocess samt lär dig hantverkstekniker. Här får du en bra grund för fortsatta studier på högskola, eller lärlingsutbildning gå vidare inom yrket.

Vad är en guldsmedsbutik?

Den vanligaste arbetsuppgiften för dagens guldsmed inom detaljhandel med guldsmedsverkstad är reparation av smycken och kedjor i guld och silver, storleksändring av ringar, förstärkning eller utbyte av ädelstensfattningar, ditsättning av tappade ädelstenar eller pärlor, polering och rengöring.

Hur mycket tjänar en guldsmed?

Dela
MedellönMedianlönMedelålder
24.042 kr22.533 kr41,2 år

Vad gör en smyckesdesigner?

Som smyckesdesigner formger och tillverkar du smycken av ädla metaller som platina, guld, silver, brons, men även av andra metaller och med ädel- eller semiädelstenar samt pärlor, både äkta och syntetiska.

Relaterade inlägg: