Vad händer när man slänger mycket mat?

Innehållsförteckning

Vad händer när man slänger mycket mat?

Vad händer när man slänger mycket mat?

Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Innan ens livsmedlen har hamnat i soporna har det bidragit till koldioxidutsläpp, produktionen av den delen mat som årligen hamnar i soporna motsvara drygt 2 miljoner ton koldioxid.

Vad är problemet med matsvinn?

Matsvinn är ett stort slöseri med våra naturresurser och bidrar till den globala uppvärmningen. De utsläpp av växthusgaser från mat som produceras, transporteras, distribueras och sen kastas har uppstått i onödan (FAO Nordic, 2013).

Varför ska man minska matsvinn?

Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar. Även om matsvinnet (matavfallet) kan rötas till biogas är det betydligt bättre för miljön om den mat som kastas aldrig hade behövt produceras.

Varför är det viktigt att vi inte slänger för mycket mat?

För miljöns skull Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.

Hur mycket mat slänger vi i Sverige 2020?

Enligt en rapport från Naturvårdsverket slängs det 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige. Hushållen står för 75 procent av den mat som kastas. Det innebär 97 kilo mat per person och år. I en familj med fyra personer blir det ett kilo matavfall om dagen.

Varför är det bra att minska matsvinnet?

För miljöns skull. Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.

Varför är matsvinnet så stort?

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sophinken. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö.

Relaterade inlägg: