Hur behandlas minkar?

Innehållsförteckning

Hur behandlas minkar?

Hur behandlas minkar?

Pälsindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att vi människor vill bära djurens päls. I Sverige utgörs industrin av minkfarmer, där omkring 442 500 (2019) minkar föds upp och dödas varje år.

Varför är Minkfarmar lagligt?

De vuxna minkar som ska användas i avel placeras i burar var för sig, eftersom de annars skulle slåss med varandra. Sedan hösten 2020 är det bara avelsdjur, ca 90 000 honor och enstaka hanar, kvar på svenska minkfarmer efter beslut om avelsförbud för att minska smittspridning.

Vad används mink till?

Minkfoder består av slaktbiprodukter, fisk, spannmål med mera. I Sverige används endast färskt foder som antingen produceras på gårdarna eller levereras från centralkök på daglig basis. Svenska minkbönder tar hand om runt 40 000 ton biprodukter årligen. Biprodukter från minknäringen blir till biobränsle och fjärrvärme.

Kan minkar simma?

Den kan klättra, har simhud mellan tårna och lever alltid i närheten av vatten; vid kustlinjer, sjöar eller flodremsor där den simmar och dyker för att fånga fisk. Minken fångar upp till 70 procent av sin föda i vatten.

Relaterade inlägg: