Varför blir tomater rangliga?

Innehållsförteckning

Varför blir tomater rangliga?

Varför blir tomater rangliga?

Gängliga tomatplantor När växter inte får tillräckligt med ljus sträcker de på sig och blir gängliga, mera ju varmare de står. Tomater behöver ju sås tidigt för att hinna ge skörd under sommaren.

Vad händer om man toppar tomatplantor?

Klipp av tomattopparna Längs hela stammen bildas nämligen nya rötter så fort stammen hamnar under jordytan. Genom att beskära långa vingliga tomatplantor premieras rotutveckling samtidigt som du får tillgång till mängder med sticklingar som sedan jordslås.

Kan man kapa tomatplantor?

Man kan även klippa ovanför det första bladvecket, men då blir det bara en ny topp och oftast vill jag ha mer än så. Känner du att det räcker att göra en ny planta av en befintlig och att den befintliga plantan bara behöver ha en topp, då kan du gott och väl klippa ovanför det första bladparet.

Varför får jag inga tomater på plantan?

Värme och fukt. Tomater vill inte ha det för varmt av flera skäl. Temperaturer över 30 grader plus får bladen att krulla ihop sig och hettan kan göra pollenet infertilt. ... Dryper luften av fukt och ånga klumpar pollenet ihop sig så att det inte kan falla ner från ståndarna.

Vilka tomater skall Tjuvas?

Det är inte alla tomatplantor som ska tjuvas utan enbart de högväxande. Dessa behöver dessutom bindas upp. Busktomater, dvärgtomater och ampeltomater behöver oftast inte tjuvas eftersom även sidoskotten kommer att hinna utveckla frukt.

Kan man klippa ner tomatplantor?

När du lider av gängliga tomatplantor, ta fram saxen och klipp i dem. Har du tur får du så mycket plantor att du kan ge bort några (men antagligen har du redan alldeles för många). "Men om plantorna börjat blomma, hur gör jag då?" Det går bra att halshugga även fast plantan börjat blomma.

Måste man Avhärda tomatplantor?

Ska du odla tomatplantorna vidare på friland är det en god idé att avhärda plantorna innan, dvs vänja dem vid miljöombytet. Du behöver bära in och ut dem varje dag. ... Det kan ta en vecka innan plantorna är avhärdade och då kan du se att de blivit kraftigare.

Kan man toppa rangliga tomatplantor?

Du kan använda toppen av en tomatplanta som en stickling. Klipp av plantan strax nedanför där ett blad växer och ta bort de nedersta bladen innan du planterar den i den nya krukan. Vill du inte klippa av din planta kan du vira stjälken något varv i krukan, förutsatt att den är liten och tillräckligt mjuk.

Kan man flytta tomatplantor?

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling. Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

Relaterade inlägg: