Vad kan man anmäla till Löf?

Innehållsförteckning

Vad kan man anmäla till Löf?

Vad kan man anmäla till Löf?

Om du drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen. För dig som vårdas inom regionfinansierad vård finns Löf.

När kan man anmäla till Löf?

Du måste anmäla en skada inom tre år från det att du fick kännedom om att skadan är objektivt märkbar, att skadan kan ha ett samband med en behandling och att patientskadeersättning är möjlig samt vilken försäkringsgivare ersättningskravet ska ställas till.

Hur lång tid tar en utredning hos Löf?

Hur lång tid tar utredningen? Vår målsättning är att beslut om ditt ärende går att ersätta eller inte ska fattas inom fem månader, men förseningar kan uppstå om vi inte får det beställda materialet i tid eller får vänta på utlåtande från en extern medicinsk rådgivare.

Hur mycket pengar kan jag få från Löf?

I cirka 43 % av de ärenden som beslutades under 2020 erhöll patienten ersättning. Under 2020 betalades drygt 624 miljoner kronor ut i ersättning till patienter och efterlevande i hela landet.

Hur anmäla patientskada?

Om du som patient har råkat ut för en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård och vill få ersättning för den från patientförsäkringen kan du göra en skadeanmälan till Löf. Det är du själv som bestämmer om du ska göra en anmälan eller inte. Normalt sett ska anmälan för omyndig dock göras av vårdnadshavare.

Vad ersätter Löf?

Den bedömningen kan ta olika lång tid beroende på skadans omfattning och kringliggande omständigheter − allt från några veckor till flera månader, ibland år. Ersättning beräknas enligt skadeståndsrättsliga grunder, vilket innebär att samma ersättning lämnas som om ärendet skulle ha prövats i allmän domstol.

Hur anmäla en vårdskada?

Enskilda patienter och brukare, privatpersoner, anhöriga och allmänheten kan inte göra en anmälan enligt lex Maria till IVO. I stället kan man lämna synpunkter eller ett klagomål: Informera IVO eller klaga på hälso- och sjukvården eller socialtjänsten som privatperson.

Hur fungerar patientförsäkringen?

Patientförsäkringen kan ge dig följande ersättningar: Ersättning för sveda och värk under tiden som din skada läks. Ersättning för invaliditet om skadan leder till en bestående funktionsnedsättning. Ersättning för extra kostnader och inkomstbortfall i samband med en patientskada.

Vad är Löf?

Löf – en patientförsäkring för alla Löf (Löf regionernas ömsesidiga försäkringsbolag) är ett rikstäckande försäkringsbolag som har till huvuduppgift att försäkra de vårdgivare som finansieras av regionerna. ... Löf är ett ömsesidigt försäkringsbolag som ägs av sina försäkringstagare, regionerna.

Kan man få ersättning för vårdskada?

Vem kan få ersättning? Patientskadelagen ger patienter rätt till ersättning för skador som skett i samband med undersökning, vård eller behandling inom vården eller tandvården i Sverige. Om en vårdskada uppstått är vårdgivaren skyldig att informera dig om möjligheten att få ersättning.

Relaterade inlägg: