Vad bör du tänka på när du filar?

Innehållsförteckning

Vad bör du tänka på när du filar?

Vad bör du tänka på när du filar?

Skaftmaterialet till skaftade filar är nästan alltid av plast. Även lösa skaft är för det mesta av plast, men kan även bestå av trä. Särskilt lite äldre filar har ofta pappersskaft. Är du lycklig ägare av intakta sådana skaft bör du vara rädd om dem.

Vad är skillnaden mellan en fil och en rasp?

En rasp är inte en fil så som vi normalt definierar filar. Men med sin förmåga att ta bort material är den släkt med filen. Raspen är först och främst gjord för bearbetning av trä, där de vassa tänderna fungerar som ett mycket grovt slippapper. Raspen används för att runda av kanter, inte för att få fram en slät yta.

Vad används fil till?

Filen är ett verktyg av härdat stål med räfflad yta, som används vid skärande bearbetning av trä och metall. Verktyget används ibland för skärpning av grövre verktyg och sågar. För att rensa en fil som använts på mjuka metaller såsom tenn (då hålrummen snabbt fylls med partiklar av metallen) kan en filkarda användas.

Varför raspar man?

Rasp[redigera | redigera wikitext] Rasp är en extra grov fil för trämaterial. ... De är försedda med utbytbara klingor som liknar raspar och används för bearbetning av trä, metall eller plast. Framför varje tand i raspen finns en öppning som gör att verktyget inte så lätt täpps till av spån.

Vilken sågkedja ska jag ha?

När du väljer motorsågskedja behöver du veta delning, spårbredd och antalet drivlänkar. När du vet det handlar valet egentligen bara om vad du gillar. Delningen är avståndet mellan tre av sågkedjans nitar, delat med två. Dess värde (1/4 tum, 0,325 tum, 3/8 tum eller 0,404 tum) står vanligtvis på svärdet.

Vilken vinkel på Motorsågskedja?

En klyvkedja som ska såga längs efter virket kräver ett bättre resultat och precision än vad en vanlig sågkedja till motorsågen gör. Vanliga slipvinklar brukar vara 5-50 och 10-50 för en klyvkedja. Skärvinkeln kan man med fördel variera mellan 5-10 grader beroende på virkets kvalitet.

Vad används Rundfil till?

Den flata filsidan används för att jämna raka urtag, men också för konvexa ytor. Filar skär enbart i rörelse framåt. 8. En rundfil används för att jämna mindre urtag, till exempel till el- eller telekablar.

Vad är en Ansatsfil?

Produktbeskrivning. För filning av flata ytor, skarpa hörn och ansatser samt för avgradning. Dubbelgradig fil kan användas för arbeten i verktygsstål. Passar även för skärpning av vissa redskap.

Vad används en Rundfil till?

Den flata filsidan används för att jämna raka urtag, men också för konvexa ytor. Filar skär enbart i rörelse framåt. 8. En rundfil används för att jämna mindre urtag, till exempel till el- eller telekablar.

Vad används en Ansatsfil till?

Filar är verktyg som används för avverkning i olika material, t. ex. trä eller metall. Bahco 1-100 är en medium ansatsfil med hög avverkning som är avsedd för att fila skarpa hörn och flata ytor.

Relaterade inlägg: