Hur lång är en kratta?

Innehållsförteckning

Hur lång är en kratta?

Hur lång är en kratta?

Specifikationer
Säljperiod:Januari - December
Bredd:41 cm
Djup:8 cm
Höjd:150 cm
Vikt:1,2 kg

Vad använder man en kratta till?

Krattan däremot är ett ”redskap för rensning av sand eller jord”, och den består av en tvärslå med små pinnar, fäst på ett långt skaft. Att kratta innebär att ”rensa, jämna eller fåra (jord eller sand)”, och räfsar gör man när man samlar ihop ”hö, löv eller dylikt med hjälp av räfsa eller kratta” (sic!).

Vad händer om man inte krattar?

Räfsa eller inte räfsa löv från gräsmattan Lite löv kan ligga kvar på gräsmattan, om du inte tycker att det är för fult. Smådjur som maskar och mikroorganismer kommer att bryta ner löven och föra ner dem i gräsmattan, där de förvandlas till näring.

Varför räfsa?

Kratta ihop överskott av löv in i rabatter och under buskar. Där ger de skydd till perenner, rötter och mikroliv. Speciellt i södra Sverige ger lövtäckning vinterskydd som saknas när det är mer barmark än snö.

Vilken räfsa?

En lättviktsräfsa av plast eller bambu som har extra bredd är det mest effektiva när man ska räfsa bort löv och mindre grenar i gräsmattan och på andra platser utan att skada underlaget.

Vilken kratta?

Kratta gräsmattan ren
ModellBetygKommentar
Gardena 3123/25Bäst i test
Karlstad Redskap 1214021/25Modern design
Fiskars 517020/25Bra flex i pinnarna
Fiskars 13600120/25Enkelt snabbfäste

Kan man räfsa med?

för att bereda såbäddar vid odling eller anläggning av ny gräsmatta. Du kan också använda den till att hålla grusgången snygg. En räfsa däremot används för att samla ihop löv, kvistar, gräsklipp och annat skräp. En räfsa i metall kan också användas för att räfsa ur visset gräs i gräsmattan.

Måste man ta bort löv?

Löven som får ligga kvar skyddar gräsmatta och växter - och ger näring till jorden. Därför är det bäst att låta löven ligga kvar och sedan kratta upp det som inte multnat bort när vårsolen kommer fram. Det enda du behöver kratta bort är löven som hamnat på gångar.

När ska man kratta?

I mars–april, beroende på var i landet du bor, är det dags att kratta bort gamla löv och annat dött material. Men ta det försiktigt. Använd inte en hård räfsa, då riskerar du att slita upp rötterna på de nya grässtråna.

Vilken kratta är bäst?

Så gjorde vi

  • Gardena 31 - Bäst i test. Omdöme: ...
  • Karlstad Redskap 12140 - Modern design. ...
  • Fiskars 5170 - Bra flex i pinnarna. ...
  • Fiskars 136001 - Enkelt snabbfäste. ...
  • Karlstad Redskap 12105 - Smidig mossrivare. ...
  • Fiskars 135410 - Ergonomiskt skaft. ...
  • Motala räfsan - Gedigen men tung. ...
  • Rusta 62201197 - Bästa budgetval.

Relaterade inlägg: