Vad är målet med den buddhistiska meditationen?

Innehållsförteckning

Vad är målet med den buddhistiska meditationen?

Vad är målet med den buddhistiska meditationen?

I Japan finns dessutom en buddhistisk tradition som kallas zen som härstammar från mahayanabuddhismen. ”Zen” betyder meditation. Inom zenbuddhismen utgör därför meditation vägen till befrielse. Zen går i likhet med Buddhas ursprungliga lära ut på att koppla bort alla kroppsliga begär och därigenom nå andlig frihet.

Vad betyder meditation i buddhismen?

  • Inom Buddhismen betyder meditation ”att vila utan ansträngning i det som är”. Detta tillstånd kan man nå genom att lugna och hålla sinnet, genom att nå insikt i medkänsla och visdom, eller genom att arbeta med kroppens energikanaler och meditera på Buddhaformer av energi och ljus.

Vilken högtid firas i buddhismen?

  • Högtider & ceremonier. Inom buddhismen firar man särskilda händelser i Buddhas liv. Så som när han föddes, hans uppvaknande och hans dödsdag. Med dödsdagen menas Parinirvana som är en högtid för att fira den dagen (oftast antingen 5:e eller 15:e februari) som Buddha lämnade sin fysiska kropp och nådde fullständig nirvana.

Vad står i centrum för buddhismen?

  • I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.

Varför är buddhismen en religion utan någon gud?

  • Buddhismen tillhör en av världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha.

Relaterade inlägg: