Varför har man ont i hälsenan?

Innehållsförteckning

Varför har man ont i hälsenan?

Varför har man ont i hälsenan?

Smärta i hälsenan beror antingen på akut skada eller längre tids överbelastning. Den akuta skadan orsakas ibland av en bristning i senan med en blödning och svullnad som följd vilket också ger upphov till smärta. En stramhet i vadmusklerna kan vara en annan orsak till smärta i hälsenan.

Kan man träna med ont i hälsenan?

De flesta hälseneproblemen blir man av med genom att vila och undvika sådan träning som gör ont. Göra rehab-övningar. Du kan även ta hjälp av en sjukgymnast, hälsenespecialist eller naprapat. I värsta fall kan du behöva operera hälsenan.

Vad hälsena?

Vid hälseneinflammation eller akillestendinopati kan du få ont i hälsenan vid fysisk aktivitet, till exempel när du går eller vid början av löpning. Du kan också känna stelhet som sträcker sig från hälsenan upp i vaden. I början uppstår det en inflammation runt hälsenan som en följd av ökad aktivitet eller dåliga skor.

Varför får man Hälseneinflammation?

Det är vanligt att ont i hälsenan i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Smärtan kan till exempel komma om du har tränat på ett annat sätt än du brukar, eller när du har tränat lite hårdare än tidigare.

Hur länge kan man ha ont i hälen?

Du kan också ha ont inuti själva hälen. Ofta gör det ont vid belastning, särskilt när du står, går eller springer på hårt underlag. Smärtan försvinner för det mesta av sig själv efter ett tag.

Kan inte sätta ner hälen?

Om besvären började plötsligt i samband med ett trauma eller att du hörde ett tydligt knäppande ljud från hälsenan och att du direkt efter har svårt att gå eller är oförmögen att vinkla foten neråt ska du söka till akutmottagning för vidare undersökning så att senan inte gått av.

Kan man träna med hälsporre?

Vid hälsporre är en stor del av behandlingen belastningsanpassning, avlastning och medicinsk (läkande) träning. Det är viktigt att veta vad man själv kan göra för att påskynda läkningen och avlasta smärtan så att man kan vara så aktiv som möjligt och bibehålla funktioenr trots skadan.

Varför får jag ont i hälsenan när jag springer?

Besvären med smärta i hälsenan brukar uppkomma när man belastat senan mer än vanligt, framför allt vid löpning eller hopp, men äldre kan drabbas bara av att ha gått mer än vanligt. Det är viktigt att man söker hjälp tidigt då långdragna besvär annars kan leda till degenerering av senan och en svårare läkning.

Vad är orsaken till att du får ont i hälsenan?

  • Löptekniken är en faktor. ... Har du till exempel en svag vadmuskel har du lättare att få ont i hälsenan eftersom den har sämre stötupptagningsförmåga. Personer som är överviktiga tenderar också att drabbas lite oftare. Man tror också att det har betydelse hur gammal man är.

När ska man opereras i hälsenan?

  • Men att opereras i hälsenan är i nästan alla fallen otroligt enkel. Det tar någon timme och sedan får man åka hem. De flesta som får en operation för smärta i hälsenan behöver gå i rehab för att återfå styrkan i häl och hälsena. Detta görs genom en sjukgymnast och efter att tränat upp dig är man oftast helt smärtfri.

Hur gör man för att få smärta i hälsenan?

  • De flesta som får en operation för smärta i hälsenan behöver gå i rehab för att återfå styrkan i häl och hälsena. Detta görs genom en sjukgymnast och efter att tränat upp dig är man oftast helt smärtfri. Men det viktiga är att hålla koll på sin kropp.

Har du smärtor i hälsenans fäste?

  • När du har smärtor i hälsenans fäste brukar det göra ont och vara ömt baktill på hälen. Du kan också vara lite svullen och hälsenan kan kännas stel. Det som oftast utlöser besvären är att du har gått eller tränat mer än vanligt, men för det mesta går de över igen om du vilar en period från träning och långpromenader.

Relaterade inlägg: