Vad är symtom för add?

Innehållsförteckning

Vad är symtom för add?

Vad är symtom för add?

Kärnsymtomen hos vuxna med adhd/add är liksom hos barn, svårigheter med uppmärksamhet med eller utan samtidig impulsivitet och överaktivitet. Men uttrycken och konsekvenserna av adhd/add präglas av vad man upplevt under uppväxten, vilka krav och förväntningar man har på sig och hur den aktuella livssituationen ser ut.

Vad får man för medicin mot add?

Enligt Läkemedelsverket ska metylfenidat vara första val. Det gäller vid medicinsk behandling av typisk adhd när andra svårigheter inte finns med i bilden. Centralstimulerande läkemedel (CS) ökar förmågan till koncentration och uppmärksamhet. Samtidigt minskar impulsiviteten.

Vad ska man göra till de som har add?

Stöd i sin vardag kan man till exempel få via Socialtjänsten. I kombination med annan sorts hjälp, kan man få medicin som gör det lättare att koncentrera sig, vara still och styra över hur man reagerar. Det kan vara bra att träffa och få stöd av en person som inte är en familjemedlem eller tillhör ens skola eller jobb.

Vad är adhd och add är det?

Uppmärksamhetsstörning/hyperaktivitet eller ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att koncentrera sig och/eller reglera sin aktivitetsnivå och hämma sina impulser. ADD är en variant av ADHD, utan överaktiviteten.

Vad är behandling av ADD?

  • Behandling av add. Add går inte att bota, men man kan lära sig att leva med diagnosen och även få bättre förutsättningar för olika svårigheter. Terapi och arbetsterapi är två former av behandlingar som kan hjälpa dig att hitta verktyg i din vardag för att underlätta.

Hur görs en utredning vid Add?

  • Utredning vid add. För att ställa diagnos görs en utredning av en psykolog och en läkare. Utredningen består av intervjuer med anhöriga, olika tester och medicinsk undersökning. Om det är ett barn som misstänks diagnos görs utredningen ofta på en barnmottagning eller på barn- och ungdomspsykiatrin.

Har du ADD eller annan form av ADHD?

  • Om du misstänker att du har add eller en annan form av adhd ska du ta kontakt med din vårdcentral för att få en remiss för en neuropsykiatrisk utredning. Om du är under 18 år kan du även ta kontakt med din skolsköterska eller ungdomsmottagning för att få en remiss.

Vad är ADD utan h! dvs hyperaktivitet?

  • Enkelt förklarat är ADD = ADHD utan H! Dvs HyperAktivitet - vilket också kallas för ADHDPI ADD hamnar ofta i skuggan av ADHD vilket är symtomets huvudnamn A.D.D = ADHDPI

Relaterade inlägg: