Vad gör man om hästen får kolik?

Innehållsförteckning

Vad gör man om hästen får kolik?

Vad gör man om hästen får kolik?

Det finns många olika typer av mag/tarmproblem som kan orsaka kolik. De vanligaste är förstoppning och gaskolik. Övriga orsaker kan vara omvridning/felläge (tarmvred) av tunntarm eller grovtarm och inflammationer i tarmarna eller bukhålan (enterit, colit och peritonit). Vad ska jag göra om min häst får kolik?

Varför får hästar magsår?

Ett fåtal stora utfodringar per dygn predisponerar hästar för magsår, likaså foderstater som innehåller stora mängder kraftfoder. Studier visar även att stress, exempelvis vid rörelse och oro i stallet eller vid transportering, ökar risken att utveckla magsår. Att ha radio på i stallet ökar risken för magsår.

Hur kan en häst få kolik?

Många orsaker till kolik handlar om störningar i tarmfloran och jäsningsprocessen med onormal ansamling av gas som följd. Gas bildas hela tiden av bakterierna som en biprodukt vid nedbrytningen av fodret och transporteras bort med den normala tarmmotoriken.

Vad kan kolik bero på?

Orsaken till kolik är inte känd. Det finns flera frågetecken som inte är klarlagda, som varför det uppstår först efter några veckor, varför det skiljer sig åt mellan olika barn, varför det sker vid särskilda tidpunkter på dagen och varför det går över av sig själv.

Relaterade inlägg: