Vad händer om man tar insulin och inte äter?

Innehållsförteckning

Vad händer om man tar insulin och inte äter?

Vad händer om man tar insulin och inte äter?

Högt blodsocker Omvänt blir blodsockret för lågt om man äter för litet i förhållande till hur mycket insulin eller tabletter man tagit eller att man ansträngt sig ovanligt mycket.

Varför tar man för mycket insulin?

  • Om man tar för mycket insulin så får man hypoglykemi (hypoglycemi), som innebär att blodsockret blir för lågt. Detta kan vara allt ifrån lite obehagligt till livshotande, beroende på hur stor överdoseringen är. Insulin måste hanteras med största försiktighet eftersom en överdos kan leda till medvetslöshet och i värsta fall död.

Hur kan en insulinkänning uppstå?

  • En insulinkänning uppstår om blodsockervärdet sjunker mycket eller snabbt. Vanliga symtom är att bli svettig, darrig och att känna sig orolig. Symtomen kan komma olika snabbt och vara olika starka. En insulinkänning kan uppstå om du har typ 1-diabetes eller om du behandlas med vissa läkemedel mot typ 2-diabetes.

Vilka funktioner har insulin i kroppen?

  • Hormonet har många funktioner i kroppen och de allra viktigaste funktionerna är som följer: 1 Insulin reglerar vår omsättning av socker (glukos) och andra kolhydrater 2 Insulin påverkar vår omsättning av fett 3 Insulin påverkar vår omsättning av protein

Hur viktigt är det att ge något efter att insulinet getts?

  • Insulingivning Det är mycket viktigt att ge något att äta direkt efter att insulinet getts. Många insulinsorter innehåller snabbverkande insulin vilket kan leda till lågt blodsocker (hypoglykemi) om personen inte äter. Insulingivning Nedanstående urval av information är hämtad från Vårdhandboken, 2018-01-19 Val av injektionsställe

Relaterade inlägg: