Vad gör man om man inte är nöjd med vården?

Innehållsförteckning

Vad gör man om man inte är nöjd med vården?

Vad gör man om man inte är nöjd med vården?

Lämna synpunkter eller klagomål

  1. Kontakta den mottagning eller verksamhet där du fick vård eller behandling.
  2. Du kan också kontakta patientnämnden i din region.
  3. Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men först ska du ha kontaktat verksamheten där du fick vård eller patientnämnden.

Kan man anmäla 1177?

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du inte är nöjd med den vård du har fått eller tycker att det har skett något felaktigt. Dina synpunkter kan till exempel gälla behandling, bemötande, tillgänglighet eller kommunikationen med vården. ... Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kan man få ersättning från patientnämnden?

Vem kan få ersättning? Patientskadelagen ger patienter rätt till ersättning för skador som skett i samband med undersökning, vård eller behandling inom vården eller tandvården i Sverige. Om en vårdskada uppstått är vårdgivaren skyldig att informera dig om möjligheten att få ersättning.

Kan man polisanmäla vården?

Du måste ha kontaktat vården eller patientnämnden innan du kontaktar IVO. Vården ska få tid att svara på dina synpunkter först. Du kan läsa mer om hur du kan anmäla klagomål på IVO:s sajt. Du kan också lämna ett tips till IVO om det finns fel eller brister i vården som du tycker att IVO ska få veta om.

Kan man byta läkare om man inte är nöjd?

Du kan begära att få en ny medicinsk bedömning om du har en livshotande eller en särskilt allvarlig sjukdom eller skada. Då får du den nya medicinska bedömningen av en annan läkare än den du redan har. Den nya bedömningen kan ske antingen i din hemregion eller i en annan region.

Relaterade inlägg: