Hur märker man att någon är på väg att bli dement?

Innehållsförteckning

Hur märker man att någon är på väg att bli dement?

Hur märker man att någon är på väg att bli dement?

Tidiga tecken på en demenssjukdom kan vara att den sjuke:

  • Inte verkar bry sig om sin omvärld, sina anhöriga eller vad som händer.
  • Blir allt mindre intresserad av olika sysselsättningar som funnits tidigare.
  • Får svårt att anpassa sig till förändringar.

Vad innebär en Minnesutredning?

En demenssjukdom innebär att du får svårt att tänka, minnas och förstå din omgivning. Det är viktigt att söka vård och genomgå en minnesutredning om du upplever att ditt minne inte fungerar lika bra som tidigare. En minnesutredning kallas även en demensutredning.

Vad menas med att demens är de anhörigas sjukdom?

Demens kallas ibland ”de anhörigas sjukdom”. Att se en make eller maka, ett syskon eller en vän, sakta men säkert tyna bort, medför en stor psykisk påfrestning för de flesta. Anhöriga till demenssjuka löper en ökad risk att drabbasav depression.

Hur gör man för att ställa en demensdiagnos?

En röntgenundersökning av hjärnan är vanligast, så kallad datortomografi. Ibland görs istället en undersökning med magnetkamera. En annan undersökning är en så kallad EEG-undersökning, som mäter aktiviteten i hjärnans nervceller. Ibland används istället en så kallad isotopmetod.

Hur går en demensutredning till vad ingår i den?

Utredningen brukar ta 4–6 veckor. En basal demensutredning består av en rad olika undersökningar och provtagningar. Det handlar om analys av blodprov för att spåra och eventuellt utesluta andra orsaker till patientens symptom. Bland annat kan förhöjda nivåer av kalcium eller homocystein kan ge demensliknande symptom.

Hur görs en Minnesutredning?

MMSE, även kallat MMT mäter kognitiva funktioner. Det består av frågor som bland annat undersöker minne, språk, plats, tidsuppfattning, uppmärksamhet, visuospatial förmåga (kunnande att ta till sig information via synen) och tankeförmåga. Du får svara på frågor och rita av figurer. Testet tar ca 15 minuter att göra.

Vilken är den vanligaste demenssjukdom?

Demens innebär att du på olika sätt får svårt att minnas och att tolka din omgivning. Det går inte att bli frisk från en demenssjukdom, men det finns mycket stöd att få. Det finns flera olika demenssjukdomar. Den vanligaste är Alzheimers sjukdom.

Relaterade inlägg: