När den andra föräldern inte betalar underhåll?

Innehållsförteckning

När den andra föräldern inte betalar underhåll?

När den andra föräldern inte betalar underhåll?

Hur mycket får jag? Om den andre föräldern inte betalar något underhåll får du 1 673 kronor per månad till och med månaden när barnet fyller 11 år, därefter 1 823 kronor till och med månaden när barnet fyller 15 år och 2 223 kronor efter att barnet har fyllt 15 år.

Får inget underhåll?

Om föräldrarna inte kan komma överens och den ena föräldern vägrar betala kan man ansöka om underhållsstöd hos Försäkringskassan. Beroende på barnets ålder betalar Försäkringskassan ut underhållsstöd med en summa mellan 1573 kronor och 2073 kronor per barn.

Vem betalar förlängt underhållsstöd?

Vad är förlängt underhållsstöd? Om den förälder som ska betala underhållsbidrag till dig inte gör det eller betalar för lite, kan du ansöka om förlängt underhållsstöd. Då betalar Försäkringskassan ut 2 223 kronor i månaden till dig och föräldern får istället betala tillbaka hela eller delar av den summan till oss.

Kan man få både underhållsstöd och underhållsbidrag?

Även om underhållsstöd betalas ut kan barnets rätt till underhåll även omfatta rätt till underhållsbidrag. Att den andre föräldern har bättre ekonomisk förmåga kan ligga till grund för att denne blir skyldig att betala ett högre belopp för att barnet ska ges samma standard som föräldern.

Hur fastställs underhållsbidrag?

När barnet fyllt 18 år ska bidraget betalas direkt till barnet. Det är alltså ni som föräldrar som, genom avtal, som utgångspunkt fastställer underhållsbidraget. Kommer ni inte överens kan det också göras av domstol. Storleken beror då på vilka behov barnet har och på hur er sammanlagda ekonomi ser ut.

När betalar Försäkringskassan underhållsstöd?

När barnet har fyllt 18 år ska underhållsbidraget betalas direkt till barnet om barnet går i skolan på heltid på grundskolenivå, gymnasienivå eller motsvarande. Barnet har rätt till underhållsbidrag till och med dess att hen fyller 21 år.

Relaterade inlägg: