Hur skriver man ett konstituerande protokoll?

Innehållsförteckning

Hur skriver man ett konstituerande protokoll?

Hur skriver man ett konstituerande protokoll?

Alla medlemmar ska ha varit med på det konstituerande mötet och det är viktigt att det finns med i protokollet. Det ska också finnas tydligt beslutat vem/vilka som är firmatecknare samt hur firman tecknas. Protokollet ska vara underskrivet av ordförande för mötet, sekreterare och justerare.

Måste alla vara med på konstituerande möte?

Detta möte består av personer som är närvarande därför att de vill bilda en sådan förening och sedan bli dess medlemmar. Något krav på att de senare verkligen måste bli medlemmar finns inte. De har rätt att delta i grundandet och sedan dra sig ur.

Hur går ett konstituerande möte till?

Det är vanligt att årsmötet väljer vem som ska bli ordförande och sedan ett antal övriga ledamöter. Styrelsen fördelar efter årsmötet de andra posterna mellan de ledamöter som blivit valda. Detta görs då på ett konstituerande sammanträde. Det konstituerande mötet ska hållas ganska snart efter årsmötet.

Vad betyder ordet konstituerande?

Konstituera betyder ungefär detsamma som förordna.

Hur skriver man firmatecknare?

Skriv alltid ”Firman tecknas av styrelsen” I firmateckningen som är registrerad hos oss ska alltid stå "firman tecknas av styrelsen" eller ”styrelsen tecknar firman”. Detta eftersom hela styrelsen (alla styrelseledamöter tillsammans) alltid, enligt lag, har rätt att tillsammans företräda aktiebolaget som firmatecknare.

Hur kan en dagordning se ut?

Traditionellt sett så brukar en dagordning se ut på följande sätt:

  • Mötets öppnande: Ordförande hälsar alla välkomna till mötet och förklarar det öppnat.
  • Närvarande: Sekreteraren noterar de som är närvarande på mötet.
  • Val av justerare: Ordförande frågar mötet vem som ska justera protokollet.

Vad betyder styrelsen konstituerar sig själv?

Styrelsen konstituerar sig själv och stämman behöver inte utse vem som skall göra vad inom styrelsen. Skulle dock stämman besluta vem som skall vara ordförande, kassör och sekreterare skall detta gälla. Suppleanter måste inte utses om man inte vill men många gånger kan det vara nödvändigt då stadgarna kräver detta.

Hur skriver man en kallelse till styrelsemöte?

Det finns inga regler för hur en kallelse till styrelsemöte ska se ut utan det är upp till styrelseordföranden. Det ska dock framgå att det är en kallelse samt när och vart styrelsemötet ska äga rum. Det måste enligt lag hållas ett styrelsemöte innan årsstämman.

Hur ska styrelseprotokoll numreras?

Alla styrelseprotokoll ska numreras. Numrering brukar ske årsvis, alltså till exempel 1-10 under år 2016 och 1-9 under år 2017, men kan också numreras löpande med ärendenummer.

Relaterade inlägg: