När ska man börja så tomater inomhus?

Innehållsförteckning

När ska man börja så tomater inomhus?

När ska man börja så tomater inomhus?

Odla tomater från frö Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt.

När sår man Tomatfrö?

Du kan köpa tomatfrön och förodla dem tidigt på våren, lämpligast under februari–mars. Du sår tomatfröna i små krukor eller odlingslådor, och planterar sedan om dem en eller två gånger – det som kallas att omskola. När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem.

Kan man odla tomater inomhus?

Om du har fönster som har många timmars solljus går det utmärkt att odla tomater inomhus på fönsterbrädan. Tänk dock på att välja mindre tomatsorter som inte blir så höga och att hålla jorden fuktig!

Vad göra med tomatplantor på hösten?

I kylan kommer tomaterna inte att mogna eller så mognar de väldigt långsamt. Ställ dock inte in tomatplantan på en gång utan ta det sakta så att den vänjer sig. Lyft in tomatplantan över natten bara och ha ute igen på dagen i några dagar/ett par veckor beroende på vädret.

Hur djup kruka behöver tomater?

Storlek på krukan Många rekommenderar en kruka som rymmer 20 liter jord för odling av tomat. Men det är inte möjligt för alla att ha så stora krukor och du får ett utmärkt resultat i krukor som är ca 40 cm breda och rymmer mellan 4 och 10 liter jord.

När kan man plantera ut tomater i växthus?

Från mitten av mars till mitten av april bör man sätta ut plantorna om man vill få en tidig och god skörd under sommaren. Man vill gärna så tomater tidigt, men risken är att plantorna blir alldeles för stora och svårhanterliga innan de kan planteras ut i växthuset.

Hur lång tid tar det för en tomatplanta att få tomater?

Då gror normalt fröna på mellan 5 till 14 dagar. Vid lägre temperatur kan det ta upp till 4 veckor innan plantan visar sig. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur kring 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor.

Kan man odla tomater på vintern?

Viktigt att tänka på om du vill prova på att odla tomat även på vintern är att komplettera med extra belysning. Extra belysning behövs även om du har fönster med mycket ljus, för du behöver öka antalet timmar som växten får ljus, gärna 12-14 timmar per dygn. Ett annat tips är att välja en sort som inte blir så hög.

Kan man odla tomater utan växthus?

Det behövs inget växthus för att odla tomater. Du kan till och med odla tomat ute i trädgårdslandet. ... När du odlar tomater på friland så sår du dina fröer inomhus och planterar ut plantorna i rabatt eller odlingsbädd när det är tillräckligt varmt.

Relaterade inlägg: