Hur vet man om man har blodförgiftning?

Innehållsförteckning

Hur vet man om man har blodförgiftning?

Hur vet man om man har blodförgiftning?

Vid tecken på blodförgiftning känner du dig snabbt allvarligt sjuk. Hjärtat slår fortare, febern stiger, du får frossa och svårt att andas. Vissa kan drabbas av sepsis och istället ha normal eller ovanligt låg kroppstemperatur. Många får dessutom kraftig värk i magen eller andra delar av kroppen.

Hur vet man om man har en infektion i kroppen?

Ordet infektion anger att sjukdomen beror på ett angrepp av virus, bakterier eller svamp. Ordet inflammation beskriver den reaktion kroppen använder som försvar, och ger symtom som svullnad, rodnad, värmekänsla och feber.

Vad är en septisk chock?

BAKGRUND. Sepsis och septisk chock är livshotande tillstånd som kräver omedelbart omhändertagande. Sepsis medför en livshotande infektionsutlöst systempåverkan och organdysfunktion. Septisk chock föreligger om patienten har hypotension (medelartärtryck 2 mmol/l trots adekvat vätsketillförsel.

Varför drabbas man av sepsis?

Om du får sepsis av en lunginflammation behöver du ofta vård på sjukhus. Urinvägsinfektion, infektion i magen eller sårinfektioner är andra orsaker till sepsis. Hos en liten del av dem som får sepsis går det inte att säga vad orsaken är. Sepsis kan orsakas av många olika bakterier och ibland virus.

Hur många överlever blodförgiftning?

Det leder till att blodkärlen börjar läcka kraftigt, blodtrycket sjunker och syresättningen i organ och vävnad försämras snabbt. Dödligheten för dem som vårdas på sjukhus är 10–30 procent.

Relaterade inlägg: