Varför får man dåliga njurar?

Innehållsförteckning

Varför får man dåliga njurar?

Varför får man dåliga njurar?

Att för lite blod passerar njurarna beror oftast på vätskebrist, till exempel på grund av svår diarré eller kraftiga kräkningar. När du har brist på vätska minskar volymen av blod i kroppen och blodtrycket sjunker. Kroppen kan ofta själv vidga de blodkärl som leder till njurarna.

Vad kan man göra om man har ont i njurarna?

Ibland behövs dialys eller transplantation Då kan du behöva få behandling under lång tid, ibland under resten av livet. En njurinflammation kan ibland göra att du får njursvikt. Njurarna fungerar då allt sämre. Då kan det behövas behandling med dialys eller njurtransplantation.

Vad påverkar njurarna negativt?

Högt blodtryck, övervikt och diabetes belastar njurarna och ökar risken för njurskador. Å andra sidan skyddas njurarna av god behandlingsbalans vid högt blodtryck och diabetes samt behandling av blodfettrubbningar. Undvik överdriven användning av antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel.

Vad är en cysta på njuren?

  • Så vad är en cysta på njuren? En cysta är en sluten säck fylld med luft eller vätska, normalt en vattenliknande vätska. De är som små knölar på själva njuren. Vanligtvis är de lika små som linser, men det har förekommit fall då cystor har varit lika stora som äpplen.

Vad är en njurcysta?

  • En njurcysta är ett vätskefyllt hålrum, en så kallad cysta, som man vanligtvis finner i de yttre delarna av njurbarken. Sådana cystor har normalt inget samband med sjukdom och är så gott som alltid godartade. De flesta njurcystor medför inga symtom, men vissa cystor kan ge episoder med smärtor i flankerna, tät vattenkastning eller blod i urinen.

Hur upptäcks njurcystor?

  • Njurcystor upptäcks som regel av en tillfällighet och kan till exempel ses vid ultraljud eller röntgen. Så kallad datortomografi kan vara nödvändig för att utesluta cancer eller ansamling av var, om det samtidigt finns tecken på mera allvarlig sjukdom.

Relaterade inlägg: