Kan man få en spricka i höften?

Innehållsförteckning

Kan man få en spricka i höften?

Kan man få en spricka i höften?

Ett höftledsbrott innebär att du har brutit av eller fått en spricka i skelettet i lårbenshalsen eller övre delen av lårbenet. Det beror i stort sett alltid på att du har ramlat omkull. Risken att bryta höftleden ökar ju äldre du blir, på grund av sämre syn och balans samtidigt som skelettet blivit skörare.

Är en spricka en fraktur?

En fraktur innebär att ett ben är brutet, och det finns flera olika typer av frakturer, här är några exempel: Krossfaktur. Delar av benet är krossat, nästan söndersmulat. Enkel fraktur.

Hur diagnostiseras en fraktur i höften?

Diagnos ställs genom genomgående klinisk undersökning och röntgen. Oftast räcker slätröntgen, men om slätröntgen inte kan påvisa fraktur trots symtom/tecken på höftfraktur kan datortomografi eller magnetkameraundersökning utföras.

Kan man få en spricka i svanskotan?

Gemensamt för de flesta med ont i svanskotan är ”direct impact” – alltså fall/ stöt som irriterar eller skadar benhinnan. Vid kraftiga fall kan kotan spricka eller få en fraktur. Belastning av svanskotan på grund av dålig funktion i ryggens leder, som kan leda till överbelastning av svanskotan och dess ledband.

Hur känns en spricka i bäckenet?

Ett bäckenbrott gör att du känner en kraftig smärta vid höften eller längst ner i ryggen efter att du fallit omkull. Det brukar vara svårt att stödja på det ena eller båda benen.

Hur vet man om man har en spricka i benet?

Symtom. Det gör ont när du har brutit skenbenet eller vadbenet. Du kan oftast inte stödja på benet, som kan vara svullet och eventuellt se lite böjt ut. Ibland kan benet vara i rätt läge trots att det är brutet.

Relaterade inlägg: