Vad är totalkolesterol?

Innehållsförteckning

Vad är totalkolesterol?

Vad är totalkolesterol?

När vi tar ett blodprov för att titta närmare på kolesterolet i kroppen levererar laboratoriet ofta ett kolesterolvärde, ett så kallat totalkolesterol. Det är dock ett ganska trubbigt mått, då alla kolesterolpartiklar inte är exakt likadana och olika kolesterolpartiklar har olika funktioner.

Kan man äta 2 ägg om dagen?

Ja, du kan äta hur många ägg som helst, förutsatt att du är frisk. Är du diabetiker eller om du tar medicin för att reglera produktionen av kolesterol, då kan det finnas skäl till att begränsa intaget. I Sverige finns inga rekommendationer avseende dagligt intag av ägg.

Hur får man upp det goda kolesterolet?

Enkelomättade och fleromättade (omättade) fetter från växtriket, fisk och skaldjur höjer HDL, vissa av dessa livsmedel innehåller också omega-3 vilket sänker triglycerider och LDL samt höjer HDL. Nötter och baljväxter (bönor/ärtor/linser) utmärker sig för att sänka LDL extra mycket.

Vad är förhöjt kolesterolvärde?

  • De flesta personer med förhöjt kolesterolvärde har det sannolikt genom en kombination av arv och levnadsvanor. Men för ungefär 5 procent är det en uttalat ärftlig sjukdom. Den kallas familjär hyperkolesterolemi och förkortas oftast FH. Förhöjda halter redan från födseln

Hur höga är halterna av kolesterol i blodet?

  • Det nyttiga kolesterolet HDL bör inte vara lägre än 1,0 millimol per liter. Halten av triglycerider bör inte vara högre än 2,0 millimol per liter. Andra undersökningar. Det finns sjukdomar som kan göra att halterna av fett i blodet stiger.

Hur hög är halten av det nyttiga kolesterolet HDL?

  • Halten av det skadliga kolesterolet LDL bör vara högst 3,0 millimol per liter. Vid hög risk bör halten vara högst 2,5 millimol. För en minoritet med mycket hög risk bör halten vara högst 1.8 och vid tidig hjärtinfarkt högst 1,4 millimol. Det nyttiga kolesterolet HDL bör inte vara lägre än 1,0 millimol per liter.

Vad är LD-kolesterol?

  • Det står för engelskans Low Density Lipoprotein, lipoprotein med låg täthet. LDL-kolesterol kallas ofta för det "onda" kolesterolet. Det är mindre än VLDL. LDL har ett relativt högt innehåll av kolesterol och en tendens att släppa ifrån sig kolesterol på vägen. Alla kroppens celler har receptorer för LDL.

Relaterade inlägg: