Hur vanligt är Lipom?

Innehållsförteckning

Hur vanligt är Lipom?

Hur vanligt är Lipom?

Personer i alla åldrar kan få lipom – det är vanligast mellan 40 och 60 års ålder. De brukar finnas kvar livet ut. Orsakerna till fettknölar är inte klarlagda, men de misstänks vara ärftliga. Vissa personer kan drabbas av besvär med återkommande lipom.

Kan en fettknöl bli inflammerad?

Ett aterom känns som en rundad, jämn, elastisk knöl. Den sitter fast mot huden vid öppningen, men är rörlig undertill. Ibland blir ateromet inflammerat. Då blir det svullet, rött, varmt och gör ont.

Hur gör man vid operation av fettknölar?

  • Vid operation av små fettknölar bedövas huden ovanpå knölen och man gör ett snitt. Därefter lossas knölen som sedan ofta kan tryckas ut genom hålet i huden. Huden sys sedan igen. Det går oftast bra att gå tillbaka till arbetet direkt efter ingreppet. Talgkörtlar (aterom) Talgkörtlar finns överallt på huden.

Kan små fettknölar synas?

  • Små fettknölar brukar inte synas men kan kännas under huden. De kan vara upp till en centimeter stora. Ibland kan fettknölarna bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Ibland kan de vara i vägen eller påverka ditt utseende på ett sätt som du inte tycker om.

Vad är fettknölar i huden?

  • Fettknölar i huden består av fettvävnad och är ofarliga. Du kan få fettknölar var som helst på kroppen. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär, men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas besvärande. Ett annat namn för fettknöl är lipom.

Relaterade inlägg: