Vad gör man åt en muskelbristning?

Innehållsförteckning

Vad gör man åt en muskelbristning?

Vad gör man åt en muskelbristning?

Du kan lägga på ett tryckförband med en elastisk binda eller kläder om muskeln svullnar upp. Förbandet ska dras åt hårt och sitta kvar i cirka 20 minuter. Du kan sätta på förbandet igen efteråt, men inte dra åt lika hårt. Det kan göra mindre ont om du kyler ner det skadade området.

Vad ska man göra om man har sträckt framsidan av låret?

De första dagarna efter sträckningen är det en blödning i muskeln, då är det viktigt att undvika träning, stretching och massage av den skadade muskeln för att inte öka blödningen. Använda en elastisk linda de första två dagarna för att försöka minska blödningen.

Kan man sträcka vaden?

Att råka sträcka, överbelasta eller på annat sätt skada vaden är inte ovanligt. Vaden kan exempelvis svullna, krampa, göra ont och kännas stel när du rör dig. När du får en blodpropp levrar sig blodet i blodkärlen. I värsta fall kan proppen lossna och fastna i lungorna.

Hur lång tid tar det för en muskel att läka?

Blödningen kan visa sig som ett blåmärke så småningom och muskeln kan kan kännas stel och göra riktigt ont. Mindre muskelskador brukar läka av sig själva inom 8 veckor. Om en sena är skadad kan det ta längre tid, flera månader upp till ett år. En större muskelskada kan kräva rehabilitering för läkning.

Får lätt Muskelbristningar?

Med ökande ålder försvagas musklerna och det kan därför lättare uppstå muskelbristningar. Bristningarna kan uppkomma då muskeln ansträngs eller på grund av slag mot muskeln. Men hos äldre kan muskelbristningar också uppstå spontant på grund av åldersbetingad svaghet.

Hur lång tid tar det för en lårkaka att läka?

Läkningstiden är 1-2 månader och utöver vila för den skadade muskeln kan benet behöva stödbandageras innan den skadade börjar med sportutövning igen. Smärtlindrande läkemedel kan behövas under den första veckan. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra är kontraindicerat då blödningen kan öka.

Relaterade inlägg: