Vad händer om man har radon i huset?

Innehållsförteckning

Vad händer om man har radon i huset?

Vad händer om man har radon i huset?

Ökad risk för lungcancer till 75 års ålder: Risken fördubblas vid en radonhalt strax över 600 Bq/m3. Vid 800 Bq/m3 ökar risken med 128 procent (från basvärde 1 till 2,28). Risken för lungcancer är då ungefär dubbelt så hög som vid medelhalten för svenska bostäder (som är cirka 100 Bq/m3).

Hur vet man om det finns radon i huset?

Radon går enbart att upptäcka genom mätning Det går inte att upptäcka radon på annat sätta än att mäta det. ... En mätning bör även göras om du vet eller misstänker att bostaden är byggd med blåbetong eller på mark med hög radonhalt i jorden. Detta är två orsaker till höga radonhalter i hus.

Finns det radon i trähus?

Markradon är den klart dominerande radonkällan i både flerbostadshus och småhus. Om marken släpper igenom luft och husets grund är otät har den radonhaltiga luften särskilt lätt att ta sig in. Inomhus kan radonhalten då bli hög. Det är inte ovanligt att mäta flera tusen becquerel radon per kubikmeter luft inomhus.

Kan man bo i ett hus med radon?

Radon är en osynlig gas som är skadlig för hälsan om du utsätts för höga halter. Om du ska köpa ny bostad är det bra om du genomför en radonmätning innan du slår till. Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som anses vara orsakat av radon i inomhusmiljön.

Hur ska man tänka kring radon?

Mekanisk till- och frånluftsventilation (FT-ventilation) Om markradon är orsaken till den förhöjda radon- halten inomhus bör man ändra på lufttrycksför- hållandet över husets bottenplatta. Om radonhalten är hög görs detta lämpligen genom att installera en radonsug eller radonbrunn.

Hur vet man om det är blåbetong i huset?

För att identifiera blå lättbetong bör man först mäta radonhalten i huset. Om mätningen visar förhöjda värden och huset är byggt under den aktuella tidsperioden (1929-1975) bör man anlita en radonkonsult som med en gammamätare kan särskilja eventuell blåbetong från andra byggnadsmaterial.

Var finns mycket radon?

Källor till radon Höga halter påträffas främst i kvartsrika bergarter, som vissa graniter och pegmatiter, samt i alunskiffer. Alunskiffer, som är en sedimentär bergart, har använts för att tillverka så kallad blåbetong.

Var finns det radon?

Radon finns överallt – i marken, luften och vattnet. Radon i bostäder kan komma från tre olika källor: marken under och runt om huset. byggnadsmaterialet.

Vart hittar man radon?

Markradon. Grundämnena uran och radium förekommer i varierande omfattning i alla bergarter, och därmed också i jordarter och i byggnadsmaterial där bergmaterial ingår. Radon från marken är den vanligaste källan till radon i byggnader.

Relaterade inlägg: