Kan Corona orsaka högt blodtryck?

Innehållsförteckning

Kan Corona orsaka högt blodtryck?

Kan Corona orsaka högt blodtryck?

- Nej, det är fortfarande okänt om det är så. Viruset som orsakar covid-19 använder enzymet ACE2 för att komma in i människoceller. Mängden ACE2 på cellytan kan ökas av blodtryckssänkande läkemedel som hämmar renin-angiotensin-aldosteron-systemet (RAAS), som ACE-hämmare och angiotensinreceptorhämmare.

Är man i riskgrupp med högt blodtryck?

Allvarlig hjärt-kärlsjukdom Hjärtinfarkt, kärlkramp, förmaksflimmer, stroke och högt blodtryck räknas alla som riskfaktorer för covid-19. Du som har en underliggande hjärt-kärlproblematik bör se till att din medicinering är korrekt.

Vad är symtom vid högt blodtryck?

  • Symtom vid högt blodtryck. Symtom vid högt blodtryck. Många som har ett alltför högt blodtryck känner ingenting alls. Ibland kan du få lindriga symtom vid högt blodtryck, till exempel lätt huvudvärk och trötthet.

Hur ökar risken för högt blodtryck?

  • Med åldern ökar risken för högt blodtryck, men det finns mycket i livsstilen som spelar stor roll för att förebygga ett högt blodtryck. Mycket alkohol, dåliga matvanor och stillasittande påverkar risken. Även tobak och för mycket stress kan bidra till att blodtrycket blir för högt.

Kan du ha högt blodtryck på hjärta och blodkärl?

  • Att ha högt blodtryck sliter på både hjärta och blodkärl. Ofta finns det flera orsaker till att blodtrycket stiger, till exempel ärftliga anlag, stress och övervikt. Du kan påverka ditt blodtryck genom att minska mängden salt, välja mat med bra fettkvalitet och mycket kostfibrer samt mat som innehåller mineralämnena kalcium, kalium och magnesium.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

  • Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Relaterade inlägg: