Vad använder en sotare?

Innehållsförteckning

Vad använder en sotare?

Vad använder en sotare?

Sotare eller skorstensfejare är ett yrke vars uppgift huvudsakligen består i att avlägsna sot som kan finnas i skorstenar. Vid förbränning kommer sot att fastna på skorstenens insida. Vid dålig förbränning bildas snabbt tjocka lager av sot, och ibland även tjära, på skorstenens insida.

Vad gör en skorstensfejare?

Arbetsuppgifterna kan variera en del beroende på vad man jobbar i för typ av område - är det till exempel ett villaområde eller industrikvarter, landsbygd eller stad. I jobbet ingår det till exempel att rensa skorstenar från sot för att minska riskerna för brand och för att göra eldningen mer effektiv.

Vad ingår i Brandskyddskontroll?

Brandskyddskontrollen ska upptäcka fel och brister i anläggningen för att undvika skador till följd av brand. Kontrollen innebär en prövning av att den enskilda anläggningens funktion och egenskaper från brandskyddssynpunkt i huvudsak överensstämmer med de krav som gällde när anläggningen togs i bruk.

Vad kollar sotaren?

Den främsta anledningen till att en sotare behöver komma på besök är för att eldstaden behöver rengöras från brandfarligt material och brandskyddskontroll går ut på att kontrollera att anläggningen är brandsäker.

Hur många sotare finns det i Sverige?

Det här är SSR. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund är en arbetsgivar- och branschorganisation för Sveriges sotningsföretag. Vi har cirka 150 anslutna företag från norr till söder. Våra medlemmar erbjuder tjänster inom bland annat sotning, brandskyddskontroll, besiktning och ventilation.

Hur blir man sotare?

Skorstensfejarutbildning ger examen och möjlighet att arbeta som skorstensfejare efter 20 veckors studier. Grundutbildning till skorstensfejare med inriktning på brandskydd, miljö och energi är en eftergymnasial utbildning på 20 studiepoäng.

Relaterade inlägg: