Vad kan hända om man plagierar från ett verk?

Innehållsförteckning

Vad kan hända om man plagierar från ett verk?

Vad kan hända om man plagierar från ett verk?

Visar det sig att studenten plagierat med uppsåt att vilseleda om sina kunskaper kan nämnden besluta om varning eller avstängning från studierna under högst 6 månader (Högskoleförordningen SFS 1993:100, 10 kap. 1 och 2 §§).

Vad kollar urkund på?

Vad är Urkund? Urkund är ett helt automatiserat system mot plagiering och används framgångsrikt på universitet och högskolor i hela Europa. Urkunds system kontrollerar alla dokument mot tre centrala källområden; Internet, förlagsmaterial och tidigare inskickat studentmaterial (t ex PM, case studies och examensarbeten).

Vad granskas i Urkund?

Urkund är ett textjämförelsesystem som jämför inlämnade arbeten med andra källor i syfte att förebygga plagiat. Om läraren ställt in att en inlämning ska granskas via Urkund kommer det att finnas en liten kryssruta som du måste bocka i för att intyga att det är ditt eget arbete.

Hur mycket kostar Urkund?

Urkund tillämpar tre olika prisnivåer under ett 12-månaders abonnemang. Campuslicensen, som gäller för ett helt universitet, kostar 30 kronor per helårsstudent. Kostnaden för en fakultet är 40 kronor per helårsstudent, medan en institution betalar 50 kronor per helårsstudent.

Vad händer om man plagierar gymnasiet?

Om en elev på ett gymnasium försöker fuska eller plagiera kan eleven stängas av upp till två veckor, se 5 kap. 17 och 18 §§ Skollagen här. Ofta blir eleven även underkänd i skolarbetet och eventuellt hela kursen.

Vad händer om en student plagierar?

Avstängning vanligast Enligt högskoleförordningen får högskolor ta till åtgärder i form av avstängning eller varning mot de studenter som försökt att fuska. Avstängning är vanligast. Beslut om avstängning fattas av en disciplinnämnd som finns vid varje universitet och högskola.

Kan man få Urkund på sig själv?

Detta är plagiering när du skriver av andras texter eller återger andras bilder, tabeller och andra media, utan att ange källa. ... Det räknas också som plagiering om du lämnar in samma text till två olika uppgifter, även om du skrivit texterna själv. Det kallas då självplagiering.

När fastnar man i Urkund?

När ditt arbete skickas genom Urkunds system så lagras det i Urkunds databas. Syftet är att det ska vara sökbart när andra studenters inskickade arbeten analyseras. På så sätt skyddas inskickat arbete från plagiering. Material som skickats via Urkund kommer inte att användas i annat syfte än det som redovisats ovan.

Relaterade inlägg: