Vad är symtom till benskörhet?

Innehållsförteckning

Vad är symtom till benskörhet?

Vad är symtom till benskörhet?

Vilka symtom drabbas man av vid osteoporos? Benskörhet i sig gör inte ont, patienten märker inte att skelettet långsamt försvagas. Det är först när frakturen uppstår som tillståndet blir manifest. Till de vanligaste frakturerna hör kotkompressioner, höftfrakturer samt handledsfrakturer.

Vad äta vid benskörhet?

Mejeriprodukter innehåller kalcium som är lätt för kroppen att ta till sig och är även rika på protein och spårämnen som är bra för benhälsan. Fisk med mjuka ben, som sardiner och lax är också bra kalciumkällor, liksom grönsaker som broccoli, grönkål och bok choy, och nötter, apelsiner, aprikoser och torkade fikon.

Är osteoporos vanligt?

Osteoporos är särskilt vanligt bland kvinnor och äldre. Hälften av alla kvinnor över 50 kommer att få en fraktur någon gång i livet, vilket innebär att risken för en fragilitetsfraktur är högre än den sammantagna risken för cancer i bröst, äggstockar och livmoder.

Hur vanligt är benskörhet?

Kvinnor är mer sårbara för osteoporos än män – hälften av alla kvinnor över 50 kommer någon gång att drabbas av en fraktur på grund av osteoporos, jämfört med en av fyra män i samma ålder. Kvinnor har generellt sett tunnare och mindre ben än män.

Hur mäter man bentäthet?

Inför undersökningen får du ta av dig metallföremål och kläder som innehåller metall. Därefter får du ligga ned på en brits och med hjälp av en sorts röntgenteknik mäter vi bentätheten i skelettet. Oftast mäts bentätheten i höften och i ländryggen, ibland mäter vi även andra delar av kroppen.

Hur ställer man diagnosen osteoporos?

Vad är osteoporos För att ställa diagnosen krävs att man mäter bentätheten, vilket görs med svaga röntgenstrålar från en apparat som kallas DXA, ibland DEXA (Dual X-ray Absorptiometry). Apparaten finns numera på flertalet sjukhus eller specialmottagningar.

Vad ska man tänka på för att få ett starkt skelett?

Tillskott av mineral och vitamin Det är nödvändigt att du får tillräckligt med kalcium och D-vitamin för att kunna bygga upp ett starkt skelett. I första hand ska du försöka tillräckligt med kalcium genom maten och D-vitamin genom att vara utomhus under sommarhalvåret.

Relaterade inlägg: