Vad ska man ha under ett växthus?

Innehållsförteckning

Vad ska man ha under ett växthus?

Vad ska man ha under ett växthus?

Ett populärt alternativ är att bygga en så kallad plintgrund. Fördelen är att du kan välja mellan att gjuta egna betongplintar eller köpa färdiga varianter i bygghandeln. Du får då en väldigt stabil grund som förankras i jorden och risken för att växthuset rör på sig är minimal.

Vad ska man tänka på vid köp av växthus?

Mina 7 bästa tips när man skall skaffa växthus

  1. Köp inte för litet växthus. ...
  2. Fundera på vad ni skall ha det till. ...
  3. Placeringen är viktig. ...
  4. Dra in vatten och el om ni har möjlighet. ...
  5. Ventilation är nödvändigt för att det skall vara ett bra klimat i ditt växthus.

Hur bygga grund till växthus?

Murad grund till växthus kan byggas på två sätt: En betongram gjuts på frostfritt djup som muren sedan byggs på, eller så kan du köpa en färdig sockel i aluminium med ett underrede försett med ”spjut”. Dessa skjuts ner i marken vilket gör sockeln stabil. Innanför sockeln kan du sedan fylla på med betong.

Hur fästa växthus?

Vi rekommenderar en minst 100 mm lång skruv. Man bör fästa ner profilen i muren var 70 cm ca. Det kan behöva fästas tätare vid utsatt läge och beroende på murens material. Bygger man ett växthus avsätt för mur rekommenderar jag att man lägger en remsa takpapp mellan muren och växthusets bottenprofil.

Hur förbereder man för växthus?

Isolerad grund Markera ut platsen för växthuset och mät diagonalerna så att de har samma mått för att få räta vinklar. Gräv sedan en grop, ca 80 cm, runt hela växthuset. Det är praktiskt att ha både el och vatten i växthuset. Dra in elkabel och vattenledning innan du börjar bygga grunden.

Vilket väderstreck sätter man växthus?

Om man låter växthuset stå med gavlarna (kortsidorna) i riktning norr–söder får man det bästa ljusinsläppet. Vanligtvis har man plantor i rader utmed långsidorna och är väggarna monterade mot öst-väst minskar risken att växterna skuggar varandra, speciellt under vår och höst.

Hur Stormsäkra växthus?

Stormsäkra ditt växthus Det är viktigt att man även stormsäkrar växthuset. Det gör man genom att ta ett kraftigt band eller strips och låser öppnarna så att de inte kan tvingas upp av stormar. Så länge dörrar och fönster är stängda och huset är tätt, så klarar växthusen mycket kraftig vind.

Hur kan man lägga plattor som golv till växthus?

1 lägga stark och väldränerade markduk över botten. 2 fylla kvar med grova sand till att sanden nå plattor tjock storlek. 3 lägga cement som kommer färdiga blandad efter du blötta dem. 4 nu kan du lägga plattor men lämna några mm mellan dem, sen kan du fylla de är mm med cement eller silikon.

Hur fästa växthus i marken?

Det enklaste är att gjuta fast växthuset i plintar. Man gräver djupa runda hål till tjälfritt djup, sticker ner papprör, fyller med cement och gjuter fast sockeln där. Notera att riktigt tjälfritt djup i Stockholm kan vara upp till 1,6m men det beror ju på vad det är för mark osv.

Är det svårt att montera ett växthus?

Vissa uppfattar monteringen som tydlig och profilerna som precisa och exakta, medans någon annan har samma växthus och anvisning, men tycker att det är svårare. Alla har rätt till sin uppfattning. Men man måste rannsaka sig själv och förstå att det krävs noggrannhet och tid för att montera.

Vad är det bästa materialet att använda till växthus?

  • Glas är det bästa materialet att använda till växthus om man bortser från de allra dyraste plastskivorna som används i växthus för yrkesodlare. Fördelar med glas – Glaset släpper igenom ljuset bättre än plast och glaset blir inte mörkare med åren som alla sorter av plast blir.

Hur ska man värma upp växthuset under vårmånaderna?

  • Ska man värma upp växthuset under vårmånaderna bör man fästa ett lager med plastfolie även på insidan av växthuset så att det bildas en luftkudde mellan inner- och ytterfolien. Även när man har glas eller plastskivor i växthuset är det en stor fördel, men inte nödvändigt, med en invändig isolering med plastfolie.

Kan man odla gurka och tomater i växthus?

  • Förutom gurka och tomater, som är de vanligaste växtarterna som odlas i växthus, går det även fint att odla tidiga grönsaker som sallat och rädisor. Man kan odla störbönor och majs om man bor i de trakter där dessa växter inte kan odlas ute. Man kan odla snittblommor som rosor, nejlikor och krysantemum.

Relaterade inlägg: