Vad görs av björkens näver i slöjden?

Innehållsförteckning

Vad görs av björkens näver i slöjden?

Vad görs av björkens näver i slöjden?

Framförallt är det glasbjörkens näver som är användbar för slöjdändamål, eftersom den är slät även på äldre träd. Nävern skördas i stora flak eller i långa remsor, beroende på vad nävern ska användas till. För flätning tas nävren i remsor i spiral runt stammen.

Vad används näver till?

Nävern används numera framför allt som slöjdmaterial till näverslöjd, då föremål som korgar och julgransprydnader tillverkas. En ryggsäck av näver kallas kont.

Vad betyder björkens näver?

Näver är björkens ytterbark och har använts till taktäckning i över 5000 år i Skandinavien. Det är också ett mycket användbart slöjdmaterial och var fram till 1600-talet en stor nordisk exportprodukt.

Hur får man näver?

Man tar näver när björken savar, oftast veckorna kring midsommar. Näver kan antingen tas i flak eller i remsor. Man får loss flaken genom att skära en lodrätt skåra med kniv, och sedan fläka av nävern. Remsorna rivs av diagonalt, så nära fiberriktningen som möjligt.

Vad används björkens bark till?

Björkens virke är hårt och har brukats till bränsle, skidor, möbler, redskap hushållsföremål, kosor, knivskaft, vispar, tallrikar och mycket annat. I dag används björken främst till möbler och snickerier. Barken är tät och seg och den nyttjats därför till nävertak som kunde hålla i 40 till 50 år.

Hur behandlar man näver?

Du kan börja med att tvätta med vatten så du får bort all smuts (det brukar finnas en del). Sen smörjer man bäst med paraffinolja eller liknande om nävern är riktigt torrt. Det bästa sättet att sen hålla nävern mjuk och fin är att hantera det mycket och på så sätt smörja med handfett.

Relaterade inlägg: