Vad var det som förenade grekerna?

Innehållsförteckning

Vad var det som förenade grekerna?

Vad var det som förenade grekerna?

En gemensam grekisk kultur De grekiska stadsstaterna hade emellertid en delvis gemensam kultur som gav dem en grekisk identitet. Den grekiska kulturen bestod av olika delar. Huvudingredienserna var grekisk mytologi, litteratur, teater, arkitektur, konst, idrott och filosofi.

Hur många stadsstater fanns det i antikens Grekland?

Historia. De stadsstater som gett namn åt begreppet var de i Grekland under arkaisk tid (800-talet-480-talet f.Kr.), poleis (singular polis). De främsta var Aten, Sparta, Thebe och Syrakusa (på Sicilien).

Hur uppstod antikens Grekland?

Ursprung. Den grekiska koloniseringen västerut som resulterade i Magna Graecia tog sin början runt 800 f.Kr. Man odlade bland annat vin och oliver (silvermynten kom på denna tid) på buskar och sålde detta till Grekland.

Hur kom det sig att grekerna tog kontroll över stora delar av Medelhavet och Svarta havet vad ledde det till?

I strid med inhemska stammar grundade de kolonier kring hela Medelhavet. Akropolis i Aten fotograferad 1963. På 700-talet f Kr gav sig antikens greker iväg för att grunda ett stort antal kolonier längs Medelhavets och Svarta havets kuster. Erövringarna var början på tvåhundra år av grekisk kolonisation.

När var antikens Grekland?

Efter att Medelhavsområdet och Mellanöstern i tusentals år dominerats av kungariken och klansamhällen växte under 800- och 700-talen f.v.t. en ny form av statsbildning fram i det område som idag är Grekland – stadsstaten.

Relaterade inlägg: